23948sdkhjf

Svensk Handel: ”Det genomsnittliga köpbeloppet per konsument faller”

Dock fortfarande är en betydligt högre andel av befolkningen som e-handlar jämfört med innan pandemin. Shopping från utländska sajter sjunker kraftigt.

Omsättningen i den inhemska e-handeln i Sverige var i augusti 11 procent lägre än i juli 2021, även i juli var den 11 procent lägre.

Det visar Svensk Handels E-handelsindikator.

Från januari till och med augusti har omsättningen minskat med 13 procent när det gäller enbart svenska aktörer och med 16 procent om e-handeln från utländska aktörer inkluderas.

”E-handeln från utlandet sticker ut med en mycket svag omsättning även i augusti. Under sommarmånaderna juni till augusti har omsättningen i e-handeln från utlandet varit 60 procent lägre än föregående år. Det har, allt annat lika, bidragit till att hålla uppe den inhemska konsumtionen bland annat inom den svenska e-handeln”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Andelen som e-handlade ökade med 4 procentenheter till 68 procent i augusti, jämfört med juli. Jämfört med augusti 2021 är det dock en minskning från 70 procent.

I likhet med tidigare under året drivs omsättningsminskningen i e-handeln i huvudsak av ett minskande genomsnittligt köpbelopp. Köpbeloppet minskade med 11 procent i augusti och har i genomsnitt minskat med 13 procent under perioden januari till augusti.

En positiv aspekt för e-handeln, trots vikande omsättning, är att det fortfarande är en betydligt högre andel av befolkningen som e-handlar jämfört med före pandemin, enligt Johan Davidsson.

”Det genomsnittliga köpbeloppet per konsument faller däremot när fler handlar i fysisk butik och samtidigt håller hårdare i plånboken. Men vi ser nu också en tydlig branscheffekt som drar ner de genomsnittliga köpbeloppen, när e-handlandet i kapitaltunga delbranscher som hemelektronik, möbler/heminredning och byggvaror minskar”, säger Johan Davidson vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Facket kritiserar Dollarstores arbetsmiljö
MQ Marqets Ingvar Larsson om resultatet: ”Vi har hittat vår position”
MQ Marqet når över miljarden
Här väntar ny sportsatsning om 900 kvadratmeter
Utmanande kvartal för BHG – redovisar förlust
H&M planerar minska med 100 butiker netto
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125