23948sdkhjf

Gudrun Sjödén lämnar bolaget

Grundaren av det självbetitlade varumärket, som har utmärkt sig en av Sveriges modeexportframgångar, väljer att avgå. Dessutom lämnar Gudrun Sjödén Sverige för New York. Det skriver hon på Instagram, vilket Expressen var först med att rapportera om. 

”Nu lämnar jag som anställd mitt företag efter nästan 50 år. Jag flyttar till New York och Grand Street i Shoho där jag skaffat en stor härlig lägenhet där jag kommer verka som freelancer.”

Som orsak nämner hon Expressens ”mediaattack” i april. I tidningens granskning framkom bland annat vittnesmål om mobbning, hot, rasism och dålig arbetsmiljö från ett 20-tal medarbetare. Det framkom även kritik mot bolagets vd Ann Adelsson. Bolaget blev även föremål för en granskning av Arbetsmiljöverket.

”Nu vänder jag blad – som det heter – och går vidare från en annan horisont. Spännande och skrämmande?!?”, skriver hon vidare.  

Ann Adelsson vill inte kommentera uppgifterna för Expressen. 

I nuläget har inga styrelseförändringar skett i de bolag som är kopplade till varumärket. I Gudrun Sjödén Design och Produktion AB samt Gudrun Sjödén Sverige AB sitter grundaren kvar i styrelsen samt kvarstår som vice verkställande direktör.  

Gudrun Sjödén har varit på väg att lämna bolaget tidigare. I september 2016 påbörjade Gudrun Sjödén en avyttring av sitt ägande i bolaget Gudrun Sjödén Group då hon och Björn Sjödén sålde 30 procent av aktierna till Ratos. Ratos hade dessutom tecknat ett avtal om en option på att öka ägarandelen med ytterligare 40 procent under 2018 för att bli majoritetsägare.

Men något ytterligare förvärv blev det aldrig. Av oklar anledning drog Ratos sig ur affären 2018 och sålde tillbaka 30 procent av bolaget till Gudrun Sjödén. Enligt ett pressmeddelande var det "ett gemensamt beslut". Sedan dess är Gudrun Sjödén ensam ägare.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nordby över fyra miljarder igen – siktar på rekord 2023
Tackar för sig efter 55 år
Rekordår för outletområde
Han är först ut när Tempo pilottestar hybridlösning
Mode och inredning till Väla
Nyemission och besparingar för förlusttyngt Nelly
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093