23948sdkhjf

Avvecklingen i Ryssland drog ner H&M:s resultat

Ökade kostnader för varuinköp och avvecklingen i Ryssland har påverkat verksamheten märkbart, konstaterar H&M i sin rapport för årets tredje kvartal. Initierar sparpaket som ska leda till årliga besparingar på 2 miljarder kronor.

Med avvecklingskostnader på totalt 2,5 miljarder kronor sjönk koncernens rörelseresultat till 902 miljoner kronor. Det är en markant försämring från fjolårets resultat om 6 272 miljoner kronor.

Samtidigt landade försäljningssiffrorna på 57,5 miljarder kronor. Det är en nedgång med 4 procent i lokala valutor jämfört med samma period och föregående år.

Fram till idag har drygt 30 av 72 butiker i Ryssland stängts permanent och det finns även planer på att avveckla verksamheten i Belarus.

H&M:s vd Helena Helmersson konstaterar att avvecklingen i Ryssland påverkar både försäljningen och lönsamheten negativt.

– Liksom för branschen i övrigt var försäljningen svag på många av våra stora marknader i början av perioden. Försäljningen förbättrades successivt trots värmebölja i flera länder i Europa och vissa kvarstående varuförseningar. Höjda råvaru- och fraktpriser samt en stärkt US-dollar ledde till kraftiga kostnadsökningar för varuinköpen. Vi har valt att inte fullt ut kompensera för de ökade kostnaderna vilket återspeglas i bruttomarginalen. Sammantaget gav dessa faktorer en kraftigt negativ resultatpåverkan i kvartalet, säger Helena Helmersson i en kommentar.

Företaget konstaterar också att försäljningskanalerna integreras allt mer samtidigt som varuförsörjningskedjan fortsätter att digitaliseras.
Samtidigt inleder H&M ett besparingsprogram som ska leda till årliga besparingar på 2 miljarder kronor. Effekten av det bedöms bli synlig under andra halvåret 2023.

Läs mer om: H&M
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här öppnar Gina Tricot outletbutik
Meds slimmar och skalar upp
Tar prylbutiken till Eskilstuna
Allt fler tvingas till deltidsarbete
Mathem köper snabba konkurrenten – satsar på Mathem Express
Onlinehandel – här är listan på vilka län som näthandlar mest
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11