23948sdkhjf

Cityindex 2022: ”Stadskärnorna återhämtar sig men pandemin påverkar fortfarande”

Stadskärnorna i Sverige håller långsamt på att återhämta sig efter pandemin. Bästa återhämtningen sker i stadskärnor med ett varierat utbud.

Rapporten Cityindex Sverige 2022, som sammanställts av HUI på uppdrag av Fastighetsägarna, talar om en tillväxt på i genomsnitt 10 procent jämfört med 2021. Den största återhämtningen märks i de stora stadskärnorna som också tappade mest under den tuffaste pandemitiden.

Störst tillväxt har Stockholm som står för 50 procent av tillväxten i storstadsregionerna.

I medelstora stadskärnor sker återhämtningen långsammare medan små stadskärnor, som inte påverkades lika mycket under pandemin, haft en liten men konstant tillväxt sedan undersökningen startade 2018.

– Det går framåt men handeln i stadskärnorna är inte tillbaka ännu på samma nivåer som före pandemin, konstaterar Emma Hernell, vd på HUI, som presenterade rapporten.

Nya konsumtionsmönster som skapades under pandemin håller fortfarande i sig. Skillnaden i tapp och återhämtning mellan branscherna är stor, där intresset för hem och fritid fortsätter att gå som tåget.

Rapporten konstaterar även att butikernas tillväxt inte står i direkt paritet till besöksflödena som ännu inte når samma nivåer ännu som före pandemin.

– Vi ser förändrade inköpsmönster med kunder som planerar sina inköpsrundor mer noggrant vilket ökat snittköpet. Det är intressant för det ställer nya krav på stadskärnornas kommunikation, säger Emma Hernell som ser att stadskärnor med ett varierat utbud har bättre motståndskraft i dåliga tider.

Undersökningen omfattar 107 stadskärnor runt om i Sverige.

Texten uppdateras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ikea inviger inspirationsstudio i Täby
Elgiganten expanderar i Skellefteå
Stadium ilsknar till – säger upp sina hyreskontrakt
Newhouse lanserar kundklubb
Välkänd möbelhandlare i konkurs
Best of Basic satsar dubbelt på Frölunda Torg
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.063