23948sdkhjf

BHG Group vidtar sparåtgärder – personalminskningar väntar

E-handlaren, där bland annat Bygghemma, Nordic Nest, Svenssons, Trademax och Furniturebox ingår, ska genomföra kostnadsneddragningar om 150 till 200 miljoner kronor på årsbasis. Besparingarna avser främst personalminskningar.

Hemmarfixarmarknaden präglades under det tredje kvartalet 2022 av geopolitisk turbulens, krympande disponibel inkomst och viss mättnad efter konsumtionspeaken under coronapandemin, vilket lett till svagare efterfrågan och höga lagernivåer. E-handlaren BHG bedömer dock att dess verksamhet i tredje kvartalet utvecklades starkare än marknaden som helhet.

Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

Nettoomsättningen ökade, trots den utmanande marknadssituationen, med 1,5 procent till 3.107 miljoner kronor (3.060), jämfört med motsvarande period 2021. Den organiska tillväxten för perioden uppgick till -5,3 procent.

Enligt en uppdatering från Infront per 9 september låg analytikerförväntningarna på en försäljning i det tredje kvartalet om 3.115 miljoner kronor.

Orderingången under kvartalet översteg nettoomsättningen med drygt 100 miljoner kronor, vilket förklaras av långa installationstider för vissa produktgrupper, primärt inom segmentet värmepumpar där försäljningen utvecklas mycket positivt som en följd av energiprisutvecklingen, skriver BHG.

Justerat rörelseresultat uppgick till 48 miljoner kronor (164), motsvarande en justerad rörelsemarginal om 1,5 procent (5,4). Det svaga resultatet förklaras främst av den nuvarande prispressen på BHG:s marknader som en följd av svag efterfrågan, enligt bolaget.

Ett antal beslutade åtgärder ska förbättra lönsamhet och kassaflöde och därmed förstärka balansräkningen betydligt, skriver BHG.

Bolaget kommer att genomföra kostnadsneddragningar om 150-200 miljoner kronor på årsbasis för att anpassa verksamheten till den utmanade marknaden samt motverka inflationsdrivna ökningar av till exempel lokal- och energikostnader. Arbetet med kostnadsbesparingarna påbörjas omedelbart och förväntas få full effekt från det andra kvartalet 2023. Besparingarna avser främst personalminskningar samt bland annat effektivisering av lagerhållningskostnader och kommer genomföras i enlighet med arbetslagstiftning och rutiner.

Vidare skriver bolaget att det arbetar aktivt med att minska lagret. I tillägg väntas utbetalningar av tilläggsköpeskillingar för förvärvade bolag vara lägre än tidigare kommunicerat.

Styrelsen har också beslutat att göra en nedskrivning av lagervärdet med 375 miljoner kronor per den 30 september 2022. Nedskrivningen kommer att belasta resultatet för det tredje kvartalet 2022 och avser säsongsvaror, relaterat till svag försäljning under sommarmånaderna 2022.

Därutöver har BHG omförhandlat och av långivande banker beviljats tidsbegränsade lättnader vad avser koncernens kovenanter.

”Vi har stor respekt för den nya verklighet konsumenten befinner sig i, och bedömer att marknaden kommer att bli än mer utmanade innan det blir bättre och väljer därför att proaktivt förbereda BHG för den osäkerhet som förväntas råda på konsumentmarknaden en tid framöver. De åtgärder vi nu vidtar förväntas leda till en positiv resultat- och kassaflödesutveckling och utgör ett första steg i vårt arbete med att framtidssäkra BHG för framtida lönsam tillväxt”, kommenterar Gustaf Öhrn, tillförordnad vd i BHG Group.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kjell & Company öppnar, stänger och flyttar
Babybranschen i kris – nu även Bonti i rekonstruktion
”Staten måste säkra butikernas hantering av kontanter”
Apotea: ”Anpassa transportförpackningar till e-handeln”
Samarbete och pandemi islossning för snabbväxande skokedja
Återbrukspionjär storsatsar i Malmö
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078