23948sdkhjf

Odd Molly ansöker om rekonstruktion – akut likviditetsbrist hotar

Neddragningar och omstöpning av design väntar.

Odd Molly Sverige har ansökt om rekonstruktion. Det framgår av ett pressmeddelande från moderbolaget MBRS Group.  

Sjunkande efterfrågan och ”negativa framtidsutsikter för detaljhandeln” anges som skäl för ansökan. 

”I likhet med många andra företag inom branschen har dessa snabba förändringar drabbat bolaget hårt och riskerar att leda till en akut likviditetsbrist, om inte kraftfulla åtgärder vidtas”, står det vidare. 

Odd Mollys försäljning har minskat kraftigt under den inledande perioden för tredje kvartalet, uppger bolaget. Därtill ökar rörelsekostnaderna ill följd av valutaeffekter och prishöjningar vad gäller transporter.  

Med företagsrekonstruktionenen ämnar bolaget bland annat att minska personalstyrkan, ställa om från omsättningsmål till resultatmål och ”stöpa om design och varumärke”.

Så sent som den 11 oktober meddelade moderbolaget att rapporten för tredje kvartalet skjuts fram en månad, till november i stället för oktober. Vd Andreas Andrén sade till modebranschtidningen Habit att det berodde på att bolaget ”historiskt” har rapporterat sina siffror då. 

Vid den senaste kvartalsrapporten i augusti meddelade bolaget att Odd Molly och Hunkydory, som också ingår, lyckades överprestera mot marknaden i stort. Odd Molly och Hunkydory hade ökat försäljningen med 34 procent till 157 miljoner kronor, jämfört med 117 miljoner kronor motsvarande period föregående år.


Det är inte första gången som MBRS Groups dotterbolag är i blåsväder. I juni i år gick portföljbolaget Best of Brands i konkurs. Dessförinnan försatte styrelsen dotterbolaget Campadre Scandinavia, i konkurs.

Bolagshistoriken kring MBRS Group har också kantats av avhopp. I april avgick Niclas Ekdahl som koncern-vd, endast fyra månader efter att han hade tillträtt. Strax därefter avgick även styrelsens ordförande Gustaf Öhrn. 

Sedan april leder Andreas Andrén bolagsgruppen. 

Ansökan om företagsrekonstruktionen har godkänts av Stockholms tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079