23948sdkhjf

Indiska i konkurs – ”stor frustration”

Skulder från pandemin och det makroekonomiska klimatet, anges som orsaker till klädkedjans finansieringsproblem.

I dag tisdag har styrelsen för Indiska ansökt om konkurs. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Skatteverket hade motsatt sig en företagsrekonstruktion och konkursen var därmed ett faktum. Bolaget har därför ställt in sina betalningar. 

Vidare skriver Indiska att klädkedjan haft betalningssvårigheter till följd av skulder under coronapandemin. Bolaget hade en skuld på 11 miljoner kronor för obetalda hyror hos bland andra fastighetsägaren Vasakronan och hotades av vräkning.

– Indiskas ambition har alltid varit att fortsätta stärka bolagets finansiellt för att betala för de skulder som har uppkommit under covid-pandemin, vilket vi också har gjort historiskt. Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering, säger Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska, i en kommentar.

Karin Lindahl ville undvika en konkurs och ett "omfattande arbete har lagts på att utarbeta en rekonstruktionsplan". Finansieringen var även klar, skriver bolaget..

– Det är med stor frustation jag i dag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har. Jag har haft förmånen att leda världens bästa team som vid sidan om mig också har gett allt. Alla nyckeltal går i rätt riktning, vi har 1,2 miljoner fantastiskt lojala kunder och visar trots hot om lågkonjunktur fina tillväxttal månad efter månad. Det är historiska skulder drivna av pandemin som har orsakat problemen, inte verksamheten i sig, säger Karin Lindahl vidare. 

2017 förvärvade Karin Lindahl ett förlustdrabbat Indiska. Vad köpeskillingen uppgick till är okänt, men den nya ägaren tog över ett bolag med flera hundra miljoner kronor i skulder.

2018 repade sig affärerna. Omsättningen uppgick till 764 miljoner kronor och en knapp vinst för att de två följande åren, 2019 och 2020, rasa i omsättning och redovisa årliga förluster runt 200 miljoner kronor.

Vid konkursen drev Indiska 46 butiker i Sverige och Finland samt egen e-handel och försäljning via Zalando och AboutYou.

Indiska har under de senaste åren halverat sitt butiksinnehav i Sverige och Finland och bland annat lämnat Norge. Men så sent som i september, under Stockholms modevecka, sade Karin Lindahl, i en intervju med branschtidningen Habit, att Indiska övervägde att etablera fler butiker i bland annat Stockholm. Nyligen öppnade också kedjan en ny butik i Sturegallerian.

Totalt berörs 340 löntagare i Sverige och 26 anställda vid ett produktionskontor i New Dehli i Indien. Det framgår av handlingar från tingsrätten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11