23948sdkhjf

UC: Konkurserna på rekordhöga nivåer

Antalet konkurser är högre än de var under pandemin.

77 företag inom detaljhandeln gick i konkurs i oktober vilket är en ökning med 40 procent jämfört med motsvarande månad i fjol då 55 företag inom delbranschen gick i konkurs, enligt statistik från UC.

Totalt sett ökade antalet konkurser med 38 procent under månaden och UC noterar att konkurserna kraftigt tagit fart i hela landet under oktober. Bland de branscher som är mest utsatta räknar UC upp detaljhandeln, partihandeln och hotell- och restaurangnäringen.

– Sedan sommaren har konkurserna inom samtliga dessa branscher vänt uppåt, och nu ligger de på rekordhöga nivåer. Antalet konkurser är högre än de var under pandemin. Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft. Flera branscher som hade det svårt under pandemin har fått det ännu tuffare. Även inom transport, som tidigare under hösten stack ut med minskat antal konkurser, har konkurserna nu tagit fart. Det visar på en negativ trend som tyvärr kommer att drabba många fler företag framöver, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Hittills i år, januari till oktober, har 563 bolag inom detaljhandeln försatts i konkurs vilket är en ökning med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol då 515 gick omkull.

Störst ökning av andelen konkurser syns i norra Sverige vilket förvånar UC då statistik visar på att det finns skillnader mellan landets olika elområden. Under oktober har konkurserna procentuellt sett ökat mer i elområden ett och två än i övriga landet. I elområde fyra, som motsvarar Malmö, var ökningen av konkurser mellan september och oktober i år som lägst.

– Det är förvånande samtidigt som vi ser att minskningen av nyetablerade företag är mest påtaglig i södra Sverige, säger Johanna Blomé vidare. 

UC menar att elpriset är en påverkansfaktor av flera till företagens ansträngda ekonomi och väntar att den direkta kopplingen mellan effekten av ökade elpriser och konkurser kommer att synas i vinter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Samarbete och pandemi islossning för snabbväxande skokedja
De är finalister i ”Årets Centrumutvecklare 2023”
Debatt: Agera nu för att skydda varumärket i den virtuella världen
Mekonomen stänger i Finspång
Hööks testar breddad pop up i Nordstan
Här öppnar Gina Tricot outletbutik
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.08