23948sdkhjf

Klart: Här är Indiskas nya ägare

Ny ägare och ny tillförordnad vd för mode- och inredningskedjan som försattes i konkurs för knappt två veckor sedan.

På måndagsförmiddagen kunde Dagens Industri berätta att Indiskas konkursbo var på väg att få en ny ägare.

Tidningen uppger att Gerald Engström, som är grundare av ventilationsbolaget Systemair ”sannolikt” kommer att ingå i den nya ägarkretsen.

Något som senare bekräftades i ett pressmeddelande där det framgår att investmentbolaget Färna Invest, ägt och grundat av entreprenören Gerald Engström, är ny ägare och ska genom det nybildade bolaget Indiska 1901 driva verksamheten vidare.

”Indiskas butiker kommer fortsatt hållas öppna och köp genom e-handel kommer att bli möjligt igen inom kort. Presentkort sålda av Indiska före konkursen kommer fortsatt att gå att handla för”, skriver Färna Invest i pressmeddelandet. 

– Indiskas kärnaffär har utvecklats väl under 2022 med en ökning av butiksförsäljningen under året med 20 procent och en kraftig tillväxt inom e-handeln med 40 procent. Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska. Det kommer också ge Indiskas engagerade och kunniga medarbetare arbetsro. Sammantaget bedömer jag att det ger Indiska förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa, säger Gerald Engström på Färna Invest i en kommentar.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger till Dagens Handel att den nye ägaren uppges ha ”avsikten att driva verksamheten vidare med i huvudsak likartad inriktning”.

Till Dagens Industri säger konkursförvaltaren att ”det har gått fort, vilket beror på att det måste gå snabbt i den här typen av verksamhet eftersom det handlar om en hel butikskedja, där hyresavtal förverkas och varulagret säljs ut om man inte omedelbart hittar nya ägare”.

Mikael Kubu vill inte kommentera hur stora skulder Indiska brottas med. Uppgiften blir offentlig först i samband med att konkursbouppteckningen är klar.

Tillförordnad vd för det nybildade bolaget blir Eva Kaijser.

– Med en ny, finansiellt stark ägare, kan Indiska blicka framåt och fokusera på att ge kunderna tillgång till det fina sortimentet. Särskilt inspirerande ska det bli att snart få ut Indiskas jul- och nyårskollektion i butikerna. Den våg av värme Indiska har mötts av från lojala kunder under den här turbulenta tiden och den lojalitet och kämpaglöd Indiskas medarbetare har visat upp gör att vi ser med tillförsikt på framtiden, säger Eva Kaijser, i en kommentar.

Färna Invest är ett investmentbolag och gör investeringar i publika och privata bolag. Koncernen hade en nettoomsättning om 728 miljoner kronor och ett resultat efter finansiella poster om 221 miljoner kronor för räkenskapsåret som avslutades 30 april 2022. Balansomslutningen uppgick till 3,3 miljarder med en soliditet om 72 procent.

Indiska försattes i konkurs den 25 oktober. Läs en första intervju med Gerald Engström om förvärvet här.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109