23948sdkhjf

Stort intresse för Ikeas nya cirkulärprojekt

Över 3 600 möbler tagits om hand och sålts vidare i Ikeas cirkulärbutiker på varuhusen i Malmö och Helsingborg sedan möbeljätten startade sitt cirkulärprojekt i våras.

Projektet, som sker i samarbete med Sydskånes avfalls aktiebolag, Sysav, på återvinningsstationen i Norra hamnen i Malmö och i Helsingborg med Nordvästra Skånes Renhållning, NSR, går ut på att den som besöker återvinningscentralen kan lämna sin möbel från Ikea istället för att slänga den.

Möblerna tas om hand av Ikea och majoriteten säljs vidare inom 24 timmar i varuhusets cirkulärbutik.

Av det som tagits om hand är nästan 20 procent vardagsrumsförvaring. Andra stora grupper är produkter till sovrum eller matrum.

Allra störst uppges inflödet ha varit under semesterperioden när många var lediga och passade på att rensa ut hemma, eller hade vägarna förbi återvinningscentralen av andra anledningar.

”I försöken i Helsingborg och Malmö verkar kunderna ha uppskattat smidigheten i att kunna lämna möbler när det ändå besöker återvinningscentralen. Även om de då inte får betalt”, skriver Ikea i en kommentar.

– Tack vare att vi finns på återvinningscentralen har vi fått in ännu fler och ofta eftertraktade möbler till vår cirkulärbutik på Ikea Malmö. Möbler som ofta annars hade slängts. Det är visar verkligen på styrkan av att vi samarbetar med Sysav, säger Teo Verner-Carlsson, recovery manager på Ikea Malmö. 

Produkter ska användas så mycket och så länge som möjligt innan de blir föremål för återvinning, då minskar klimatavtrycket. Att vi tillsammans med Ikea kan erbjuda våra besökare utökad möjlighet till återbruk är mycket uppskattat, säger Johanna Sonesson, marknadschef Sysav.  

Sedan flera år har dock kunder haft möjlighet att sälja tillbaka möbler till Ikea vilket innebär att de värderar sina begagnade möbler via en värderingstjänst på ikea.se för att sedan åka till ett varuhus och få betalt för att lämna in möblerna.

2021 gav Ikea 47 miljoner produkter ett nytt liv  genom varuhusens cirkulärbutiker  över hela världen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093