23948sdkhjf

Hyresökningar på över 10 procent: ”Katastrofen ett faktum”

Förutom ökade inköps- och transportpriser samt räntehöjningar parallellt med volymtapp för sällanköpshandeln hotas retailaktörerna av ytterligare ett hårt slag. Hyreshöjningar på över 10 procent kan bli verklighet efter årsskiftet om fastighetsägarna får som de vill, meddelar Svensk Handel. Enligt branschorganisationen hänvisar fastighetsägare till en klausul i avtalen där höjningen baseras på Konsumentprisindex, KPI. Enligt den senaste statistiken som släpptes av SCB i dag, uppgick den totala prisökningen till 10,9 procent i oktober jämfört med motsvarande period föregående år.

”Skulle hotet om detta bli verklighet är katastrofen ett faktum”, skriver Svensk Handel, och hävdar att det skulle leda till en bred utslagning av handelsföretag när de tvingas stänga sina butiker med följden att ”tusentals arbetstillfällen” försvinner. Svensk Handel lyfter även fram att en sådan utveckling skulle vara ”förödande” för svenska stadskärnor och handelsplatser.

– Nu befinner vi oss i ett läge många av våra medlemmar drömt mardrömmar om. Hyresökningar på 10,9 procent efter årsskiftet skulle vara spiken i kistan för många välmående handelsföretag. Handeln är näringslivets största arbetsgivare och dramatiska hyreshöjningar likt dessa skulle få långtgående konsekvenser även för möjligheterna till att anställa, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, och uppmanar fastighetsägarna till en dialog. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Clas Ohlson minskar personalstyrkan med 85 tjänster
2022 – Året då nostalgin flödade
Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
XL-Byggs nya flaggskepp i Jönköping klar för start
Nu satsar Lyko fysiskt i Finland – här öppnar första butiken
Efter guldruschen – Zoo.se vill vara snabbfotad
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109