23948sdkhjf

Nytt slag mot handeln: Svalare intresse för Black Friday

Undersökning av Svensk Handel pekar på lägre försäljning under årets Black Friday och Black Week till följd av tunnare plånböcker.

Mer än varannan svensk tänker handla i anslutning till Black Friday. Men försäljningen väntas ändå minska i år jämfört med föregående år. Detta enligt Svensk Handels som baserar sin bedömning av försäljningen under Black Friday och Black Week på en undersökning.

Många handlare hade säkerligen hoppats på en stark Black Friday och Black Week, efter mer än två år av pandemi. Men vi befinner oss åter i ett tufft ekonomiskt läge och svenskarna håller hårdare i plånboken. Svart på vitt i rapporten ser vi att varannan konsument handlar mindre på grund av de stigande kostnaderna, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel.

Var tredje respondent anger ekonomiska skäl som orsak till att avstå köp. Det är en betydande ökning jämfört med 2021.

Andra ser Black Friday som ett startskott för julklappsinköpen. Ungefär var tredje svensk köper julklappar i samband med Black Friday, vilket visar på att en del av julhandeln nu tidigarelagts.

Enligt rapporten kommer svenskarna främst att försöka göra fynd inom kläder och skor, hemelektronik och skönhets- och hälsoprodukter under Black Friday.

Vi ser att konsumentmönstren håller i sig från tidigare år. Att köpen av hemelektronik minskar avsevärt beror sannolikt dels på en tuffare hushållsekonomi, dels på att elpriserna är så pass höga. Vi avstår helt enkelt från att köpa varor som drar för mycket el, säger Martin Kits.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kjell & Company öppnar, stänger och flyttar
Babybranschen i kris – nu även Bonti i rekonstruktion
”Staten måste säkra butikernas hantering av kontanter”
Apotea: ”Anpassa transportförpackningar till e-handeln”
Samarbete och pandemi islossning för snabbväxande skokedja
Återbrukspionjär storsatsar i Malmö
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094