23948sdkhjf

Svensk Handel: Orimliga hyresökningar slår mot redan hårt prövad bransch

Svensk Handels vd Sofia Larsen varnar i en debattartikel för konsekvenserna av de KPI-baserade hyreshöjningarna som väntar efter årsskiftet.

Tillfälliga inflationstoppar ska inte ligga till grund för ökade marknadshyror. Det slår hårt mot en redan prövad bransch och riskerar leda till konkurser och utarmade handelsplatser i våra städer över hela Sverige.

Från och med den 1 januari riskerar svenska handlare att stå inför en helt ny verklighet, det är nämligen då hyresökningar av extremt slag på minst 10 procent kan komma att träda i kraft. Orsak till detta är den skenande inflationen som påverkar hyresavtalets indexklausul, som baseras på KPI.  

Svensk Handels ståndpunkt i frågan är tydlig. Vi befinner oss i en situation med hög inflation som inte kommer att vara för evigt. Permanenta hyresökningar, som läggs på bashyran, är därför oskäliga.

Vi är oroade för konsekvenserna dessa hyreshöjningar riskerar att få. Den svenska handeln befinner sig i stormens öga till följd av bland annat hög inflation och höjda räntor, vilket utarmar hushållens köpkraft och innebär minskad konsumtion.

Situationen medför stor oro inom vår bransch och våra egna månatliga undersökningar visar att svenska handlares framtidsförväntningar har varit pessimistiska sju månader i rad. Därutöver visade Konjunkturinstitutets senaste barometer att handeln är den bransch i näringslivet som är hårdast drabbad för stunden, utifrån försäljningsutveckling de senaste tre månaderna samt pessimismen kring kommande månaders försäljningsvolym.

Situationen riskerar alltså att bli förödande för många handelsföretag som redan nu balanserar på en kritisk punkt mellan fortsatt drift och nedläggning. Skulle dessa hyreshöjningar bli verklighet finns en reell risk för ökade vakanser och konkurser, vilket leder till utarmade stadskärnor och köpcentrum runt om i Sverige    

Hyresfrågan är något som verkligen berör. Dagligen får vi in frågor från oroliga medlemmar och från Svensk Handels sida gör vi allt vi kan för att bistå våra medlemmar. Men till syvende och sist krävs handling från landets fastighetsägare. Vi fortsätter att uppmana till nära dialog för att lösa denna svåra situation på bästa sätt.

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081