23948sdkhjf

XXL tar in kapital – lämnar Österrike nästa år

Varnar för lägre marginal.

Den krisande norska sportvaruhuskedjan XXL varnar för att en minskad marginal sänker vinsten under fjärde kvartalet och har beslutat genomföra en riktad emission på 500 miljoner norska kronor, framgår av ett pressmeddelande. Kapitalet från emissionen kommer gå till att återbetala lån, skriver XXL. 

Emissionen kommer att genomföras efter börsens stängning på onsdagen. Altor har på förhand tecknat aktier för 119 miljoner norska kronor och andra riskkapital- och investmentbolag har tecknat upp sig för ytterligare aktier motsvarande totalt 42 procent. Dessutom har Altor garanterat full teckning till kursen 3:70 norska kronor per aktie. Stängningskursen på tisdagen var 4:45 norska kronor.

I övrigt har beslut fattats om att lämna Österrikemarknaden som resultat av en strategisk genomlysning av koncernens verksamhet. Beslutet ska verkställas under 2023. 

XXL skriver vidare att bruttomarginalen har fallit betydligt som en konsekvens av att fokus legat på likviditet. ”XXL:s marknader har fortsatt vara utmanande i fjärde kvartalet 2022, drivet av lågt konsumentförtroende och generellt minskad efterfrågan på sportutrustning. Marknaden präglas av höga lagernivåer genom hela värdekedjan, något som resulterar i aggressiv prissättning och överdriven kampanjaktivitet”, skriver varuhuskedjan. 

December har inletts svagt men förbättrats i takt med att vintervädret kommit, efter en trög och svag period som inleddes i oktober. Black week-försäljningen var positiv i alla marknader, men med låga bruttomarginaler som fortsatt tynger resultat. XXL väntar sig nu en omsättning på 2,3-2,4 miljarder norska kronor under fjärde kvartalet och ett ebitda-resultat på 50-100 miljoner norska kronor före justeringar för kostnader som kommer sig av arbetet med att lämna Österrike samt eventuella nedskrivningar av varulager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109