23948sdkhjf

Rekordmånga konkurser i detaljhandeln

Konkurserna under hösten var de högsta på tio år.

Krig, inflation och elpriser som skjutit i höjden bidrog till att antalet konkurser 2022 ökade med 5 procent i jämförelse med 2021. Det visar statistik från UC.

– Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner. En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare. Men dessvärre bjöd året i stället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

I december ökade konkurserna med 17 procent, och under det senaste halvåret ökade konkurserna med 22 procent jämfört med samma period i fjol.

Den konjunkturkänsliga handeln hör till de branscher som drabbades extra hårt under hösten. I december ökade antalet konkurser med 28 procent. Totalt sett under 2022 låg ökningen på 16 procent.

– Men konsekvenserna ser olika ut inom olika delar av handeln, exempelvis sticker heminredning ut med ett minskat antal konkurser under det gånga året. De exakta orsakerna är svåra att sia om, men vi såg en uppgång kring just heminredning och ombyggnad redan under pandemin – kanske har den hållit i sig, säger Johanna Blomé.

Enligt UC:s statistik syns än så länge inget samband mellan elområde och antal konkurser eller nystartade företag.
– Det elområde som fortsatt sticker ut med låg andel konkurser är faktiskt elområde fyra som motsvarar södra Sverige. Det är troligtvis för tidigt för att se någon effekt.

När UC blickar framåt spås även 2023 bli ett tufft år. Inte minst mindre företag riskerar att drabbas av likviditetsproblem till följd av ökade räntor och el- och inköpskostnader.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Så optimeras Helsingborgs stadskärna
Matas om intåget i Sverige: ”Vi vill vara en del av tillväxten digitalt”
Minskad efterfrågan pressar Footway
Elgiganten värvar från Plantagen
Vila återöppnar
Fortsatt ökning av konkurser i detaljhandeln
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109