23948sdkhjf

Utmanande kvartal för BHG – redovisar förlust

BHG Group, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, redovisar ett justerat rörelseresultat på 30,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022. Analytikerna hade i snitt väntat sig 43,9 miljoner, enligt Infronts sammanställning av fem estimat. Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 0,9 procent, mot väntade 1,3 procent.

Rörelseresultatet blev -43,7 miljoner kronor. Här var 15,3 miljoner väntat. Nettoomsättningen uppgick till 3 308 miljoner kronor, mot väntade 3 355 miljoner kronor.

Den organiska tillväxten uppgick till -3,7 procent. Styrelsen föreslår att ingen utdelning utbetalas till aktieägarna för räkenskapsåret 2022 (0).

Trots en utmanande omvärld har BHG lyckats upprätthålla försäljningen relativt väl och bedömer att bolaget fortsatt att ta marknadsandelar. Det skriver BHG:s vd Gustaf Öhrn i bokslutsrapporten.

BHG bedömer att efterfrågan i marknaden kommer att bli än mer utmanande, framför allt under första halvåret 2023, innan det blir bättre.

Efterfrågan är särskilt svag inom kapitalintensiva produktkategorier som fönster, dörrar, bad och golv. Vidare är jämförelsesiffran för januari utmanande, enligt bolaget.

Den svaga efterfrågan, stora lager i marknaden och det ökande kostnadstrycket som konsumenterna är under kommer att lämna begränsad möjlighet att fullt ut justera priser för att kompensera för inflationsdrivna kostnadsökningar i leverantörsledet, skriver BHG också.

"Samtidigt är det vår bedömning att utbudskomplikationerna avtar. Fraktraterna för den del av sortimentet som köps in från Asien har sjunkit väsentligt och när marknadsaktörer justerar ner inköpsvolymer bör vi se en ökad produktionskapacitet med sjunkande priser som följd", uppger BHG. Vidare är det sannolikt att konkurrenstrycket gradvis kommer att normaliseras, i takt med att marknaden fortsätter att konsolideras samt att marknadsaktörer justerar ner inköpsvolymer och reducerar lagerpositioner, heter det i rapporten. 

BHG:s bedömning att bolagets onlinemarknader kan väntas växa kring 15 procent om året över en konjunkturcykel ligger fast. "Och till denna bastillväxt har gruppen goda möjligheter att addera organiska initiativ och förvärv", skriver BHG i bokslutsrapporten

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Onlinehandel – här är listan på vilka län som näthandlar mest
Blank the Hub öppnar i Helsingborgs centrum
Fortsatt ombyggnad i kulturminnesklassat shoppingcentrum
Kliver in hos Meds
Uppstickare drar igång egen e-handel för hudvård
Får ansvar för utvecklingsarbete och it-drift hos apotekskedjan
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11