23948sdkhjf

Facket kritiserar Dollarstores arbetsmiljö

Fackförbundet Handels anser att en av Dollarstores butiker har för ringa resurser för att upprätthålla lagens krav på arbetsmiljön. Nu vill Handels att Arbetsmiljöverket agerar. Det skriver Handelsnytt.

Det var vid en skyddsrond på en Dollarstorebutik som Ulf Henriksson, regionalt skyddsombud på Handels i Göteborg, uppmärksammade att butikschefen inte har förutsättningar för att klara de krav som lagen ställer, rapporterar Handelsnytt.

– Chefen hade ett delegerat ansvar för arbetsmiljön. Men vid besöket i butiken stod det klart att hen inte hade fått resurser för att klara av att leva upp till lagen. Och då kan man inte ha det ansvaret på sig, säger Ulf Henriksson till tidningen.

Enligt Ulf Henriksson saknade personen i fråga utbildning inom arbetsmiljö. Han gjorde en så kallad 6:6a-anmälan, en begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagen. Åtgärden innebär att Dollarstore ska tydliggöra hur ansvaret för arbetsmiljön är kopplad till resurser, utbildning och mandat för butikschefen i Göteborg.

Dollarstore gav svar på tal, men Ulf Henriksson var inte nöjd med svaret och vände sig därför till Arbetsmiljöverket.

– Jag vill att myndigheten prövar vilka förutsättningar den här chefen har att klara sitt arbetsmiljöansvar. Om de är för dåliga finns det risk att det blir arbetsmiljöproblem som direkt spiller över på personalen, säger Ulf Henriksson till Handelsnytt.

Ärendet har i skrivandets stund inte hunnit lyftas av Arbetsmiljöverket.

Dollarstores HR-chef Maria Tengblad är av annan uppfattning än Ulf Henriksson. Hon berättar att alla butiks- och distriktschefer kommer gå en ledarutbildning med fokus på arbetsmiljö i februari.
– Dessutom tar vi fram en digital arbetsmiljöhandbok som ska vara tillgänglig för alla. Det ska bli lättare att göra rätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Onlinehandel – här är listan på vilka län som näthandlar mest
Blank the Hub öppnar i Helsingborgs centrum
Fortsatt ombyggnad i kulturminnesklassat shoppingcentrum
Kliver in hos Meds
Uppstickare drar igång egen e-handel för hudvård
Får ansvar för utvecklingsarbete och it-drift hos apotekskedjan
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.156