23948sdkhjf

Facket kritiserar Dollarstores arbetsmiljö

Fackförbundet Handels anser att en av Dollarstores butiker har för ringa resurser för att upprätthålla lagens krav på arbetsmiljön. Nu vill Handels att Arbetsmiljöverket agerar. Det skriver Handelsnytt.

Det var vid en skyddsrond på en Dollarstorebutik som Ulf Henriksson, regionalt skyddsombud på Handels i Göteborg, uppmärksammade att butikschefen inte har förutsättningar för att klara de krav som lagen ställer, rapporterar Handelsnytt.

– Chefen hade ett delegerat ansvar för arbetsmiljön. Men vid besöket i butiken stod det klart att hen inte hade fått resurser för att klara av att leva upp till lagen. Och då kan man inte ha det ansvaret på sig, säger Ulf Henriksson till tidningen.

Enligt Ulf Henriksson saknade personen i fråga utbildning inom arbetsmiljö. Han gjorde en så kallad 6:6a-anmälan, en begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagen. Åtgärden innebär att Dollarstore ska tydliggöra hur ansvaret för arbetsmiljön är kopplad till resurser, utbildning och mandat för butikschefen i Göteborg.

Dollarstore gav svar på tal, men Ulf Henriksson var inte nöjd med svaret och vände sig därför till Arbetsmiljöverket.

– Jag vill att myndigheten prövar vilka förutsättningar den här chefen har att klara sitt arbetsmiljöansvar. Om de är för dåliga finns det risk att det blir arbetsmiljöproblem som direkt spiller över på personalen, säger Ulf Henriksson till Handelsnytt.

Ärendet har i skrivandets stund inte hunnit lyftas av Arbetsmiljöverket.

Dollarstores HR-chef Maria Tengblad är av annan uppfattning än Ulf Henriksson. Hon berättar att alla butiks- och distriktschefer kommer gå en ledarutbildning med fokus på arbetsmiljö i februari.
– Dessutom tar vi fram en digital arbetsmiljöhandbok som ska vara tillgänglig för alla. Det ska bli lättare att göra rätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.485