23948sdkhjf

Fortsatt ökning av konkurser i detaljhandeln

Efter toppnoteringen i fjol fortsätter antalet konkurser att öka.

Under januari i år ökade konkurserna i detaljhandeln med 37 procent då 70 företag inom delbranschen gick i omkull jämfört med 51 företag i konkurs under motsvarande månad i fjol. Det framgår av statistik från UC. Det uppkomna läget med höga konkurstal omfattar snart sett samtliga branscher.  Dock ser UC just nu inget särskilt alarmerande med konkursökningen i detaljhandeln och menar att ökningen inte står i paritet med flera andra branscher med betydligt högre tal den senaste månaden. 

–Konkurserna har ökat stadigt hela hösten och antalet nystartade bolag har minskat. Vi var nog många som hoppades på att toppen skulle vara nådd i och med de rekordhöga antalet konkurser vi såg under december månad. Men den negativa spiralen med extremt hög osäkerhet, fortsatt hög inflation och ökade kostnader i form av både räntor och elpriser har dessvärre bara eskalerat ytterligare under den första delen på året. Konjunkturinstitutets konfidensindikator visar på det lägsta förtroendet bland svenska företag inom vissa branscher sedan 90-talskrisen, säger Johanna Blomé, ekonom hos UC.

Totalt sett ökade konkurserna med 47 procent jämfört med januari i fjol. Samtidigt har antalet nystartade bolag minskat med 46 procent. Störst ökning av konkurser noteras inom transportsektorn med en ökning om 150 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han blir ny vd för Kitchenlab
Här gör Kappahl samma resa som Dressmann
Butiksägarna i Kungsmässan vill ha kortare öppettider
Pris viktigare än hållbarhet i kärva tider
Tredje butiksöppningen i år för ÖoB – ”Tiden inne för lågpris”
Efter butiksstängningarna  – nu avvecklas huvudkontoret
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094