23948sdkhjf

Apotekets e-handelsförsäljning minskar – investeringar tyngde resultatet under fjärde kvartalet

Apotekets nettoomsättning ökade med 5,7 procent och uppgick till 5 502 (5 205) miljoner kronor under räkenskapsårets fjärde kvartal, oktober till december. Rörelseresultatet minskade dock med 47 miljoner kronor från 112 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol till 65 miljoner kronor. 

”I butik minskade bruttovinsten då kunders efterfrågan av tjänster och produkter med högre marginal relaterade till covid-19 har ersatts av produkter med lägre marginal”, skriver Apoteket i rapporten. Vidare uppger apotekskedjan att ett högre kostnadsläge tillsammans med satsningar inför framtiden, som uppförandet av nya e-handelslagret i Eskilstuna, tech-satsningar och nytt recepthanteringssystem, bidragit till högre omkostnader. 

– Apoteket står starkt positionerade att möta framtiden och ökade volymer inom framför allt e-handeln. Under året har vi varit snabba med att anpassa och justera våra erbjudanden, allt för att vara relevanta utifrån våra kunders aktuella behov, som bland annat påverkats av pandemin och den ekonomiska osäkerheten. Vidare har vi gjort stora satsningar för att effektivisera processer, utveckla kunderbjudandet och stärka det digitala stödet till våra medarbetare, säger vd Rasmus Nerman i rapporten.

Dock noterade apotekskedjan att kunderna har återvänt till butik, en trend som har fortsatt under hela 2022 med hög försäljning avseende förskrivet och även ökad egenvårdsförsäljning. 

Enligt rapporten minskar e- handelsförsäljningen efter en hög ökningstakt under pandemin.

Apoteket omfattar 390 fysiska apotek samt e-handel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079