23948sdkhjf

Bokusgruppen ska spara – minskad bemanning i butik

Bokhandelsaktören tappade i försäljning i butik och online under fjärde kvartalet. Även rörelseresultatet minskade. 

Fjärde kvartalet  blev utmanande för Bokusgruppen, där Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play ingår, och aktören redovisar en total nettoomsättning som uppgick till 618,7 miljoner kronor (641,4) vilket var en minskning med 3,5 procent. 

Även rörelseresultatet, ebitda, minskade och uppgick till 75,0 miljoner kronor (108,8). Försäljningen i butik minskade med 2,3 procent i kvartalet medan försäljningen i de samlade onlinekanalerna, som stod för 34,8 procent av försäljningen under kvartalet, minskade med 5,7 procent under kvartalet.

 ”För Bokus Online minskade nettoomsättningen med 7,3 procent främst till följd av återgången till butik och intrimningsproblem i samband med bytet av logistikleverantör”, skriver aktören i rapporten.

”Minskad köpkraft hos våra kunder samt intrimningsproblem med den nya konsumentlogistiken hade negativ påverkan på koncernens omsättning i det fjärde kvartalet. Olyckligt nog påverkades den viktiga julhandeln delvis av detta och den totala omsättningen minskade med 3,5 procent i fjärde kvartalet. Nedgången i onlinekanalerna under året var ett mönster som präglade detaljhandeln i stort”, skriver Maria Edsman, vd, i rapporten.

Samtidigt lägger hon till att kunderna hittade tillbaka till butikerna efter att pandemins mest kritiska fas klingat av och att medarbetarna återgick till en mer normal arbetssituation.

För att stävja den negativa utvecklingen och parera ett tuffare affärsklimat sjösätter aktören ett kostnadsbesparingsprogram som enligt aktören ”innebär reducerad bemanning på kontor och i butik, färre konsulter, minskade marknadsföringskostnader och en allmän kostnadsöversyn i hela koncernen”.

Fackliga förhandlingar ska vara inledda och en omstruktureringskostnad på 8,2 miljoner kronor syns i fjärde kvartalets siffror.

Därtill har bokhandelskedjan under fjärde kvartalet förnyat treårsavtal med samtliga franchisetagare som tillsammans driver 25 av bokhandelskedjans totalt 95 butiker. 

För helåret ökade emellertid försäljningen i butik med 3,9 procent. 

Bokusgruppens nettoomsättningen minskade med 2,4 procent och uppgick till 1 822,0 miljoner kronor 

(1 866,1) för helåret 2022. Rörelseresultatet , ebitda, minskade till 94,4 miljoner kronor (124,1).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079