23948sdkhjf

Kjell & Company omlokaliserar butikslägen

Minskad försäljning under julhandeln.

Kjell & Companys omsättning i Sverige sjönk med ungefär 11 procent under det fjärde kvartalet samtidigt som den steg i Norge (+7) och Danmark (+4). 

Totalt för koncernen var omsättningen 7 procent ner med en jämförbar minskning på 10,6 procent. Det framgår av bolagets rapport. 

Kjell & Company upplevde en mer återhållsam kund under årets slutskede och såg en minskad försäljning under julhandeln. ”Däremot lyckas vi bibehålla bruttomarginalen i linje med föregående år, och fått ytterligare bevis på styrkan i våra egna varumärken där vi under kvartalet sett fortsatt tillväxt. Höga priser på frakt från Asien i kombination med en svag svensk valuta hindrar oss från att stärka bruttomarginalen ytterligare”, kommenterar vd Andreas Rylander.

I kvartalet minskade onlineförsäljningen i en större utsträckning än i service points (butikerna). 

Onlineförsäljningen ligger på rullande tolv månader kvar på en andel om 30 procent. Vd:n pekar på kassaflödet i kvartalet som han betecknar som ”mycket starkt” som ett resultat av en förbättrad lageromsättningshastigheten och att inte gå ur perioden med för stora lager av julhandelsprodukter. 

”Vi slutar året med en lagerposition lägre än såväl föregående kvartal som samma kvartal föregående år, vilket mot bakgrund av en svagare försäljning än förväntat är ett styrkebesked”, skriver Andreas Rylander. 

Vidare uppger vd:n att bolaget kommer optimera butiksnätet i Sverige genom att omlokalisera utvalda service points för att maximera deras potential och lönsamhet. De kommande månaderna kommer tre butiker att få nya, optimerade lägen.

Kjell & Company redovisar ett rörelseresultat på 52,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (85,9). Justerad ebita uppgick till 57,1 miljoner kronor (87,9) och den justerade ebita-marginalen blev 7,5 procent (10,7). 

Bruttomarginalen uppgick till 40,7 procent (40,5). Nettoomsättningen uppgick till 762 miljoner kronor (819).Den jämförbara tillväxten var -10,6 procent (5,8). Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för helåret 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078