23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vill du köpa billiga däck?

En ganska så tråkig utgift, det är ju att köpa nya däck till bilen. Men ibland är det ju ett måste. Särskilt om det är så att de däck du har på nu är allt för gamla eller att de slitits ut allt för mycket. Det går utmärkt att hitta billiga däck, med kvalitet.  Att köpa nya däck då dina gamla är utslitna, det är en livsviktig investering i säkerhet.

Hur vet jag vilka däck som passar till bilen?

Det är inte svårt att ta fram vad det är för däck som passar din bil. Du kan antingen kolla i bilens instruktionsbok eller så kollar du på de däck som redan sitter på. På däcken så står det siffror och bokstäver som talar om vad däcket har för bredd, höjd och storlek. En vanlig personbil kan ha 195/55 R 16. Där står då 195 för däckets bredd i millimeter, när det gäller 55 så är det förhållandet mellan däckets höjd och bredd i procent, R avser däckets konstruktionstyp – i det här fallet radial, medan siffran 16 står för fälgens diameter i tum. Utöver dessa så står det även med vad däcket har för hastighetskod och belastningsindex.

Vilka däck ska du välja?

Idag finns det ganska många däcktillverkare att välja mellan. Det finns billiga däck, däck i mellanklasspris samt att det även finns premiumdäck som är något dyrare. Det viktigaste i det hela, det är inte priset. Det du bör titta efter när du köper däck det är bland annat vad de har för greppförmåga. Däcket bör ge bra grepp, på alla underlag.

Det kan även vara bra att välja däck med så kallade ekonomiska egenskaper. Det handlar då om att däcket är slitstarkt samt att det även hjälper till med att hålla nere bränsleförbrukningen.

När ska jag byta ut mina bildäck?

Oftast så är det så att däck de kan hålla i många säsonger, om du tar hand om dem. Dock kan de bli slitna eller för gamla. Om dina däck är över 10 år, så köp nya!

Det är även dags att köpa nya vinterdäck om dina gamla däck har en slitbana som nötts ner till minsta rekommenderade nivån för mönsterdjup. Dessa är 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Det kan vara läge att köpa nya däck med om dina däck har en skadad sidvägg, eller om det finns ett hål som är större än 6 mm i diameter i slitbanan.

Det går inte att tala om exakt hur länge ett visst däck kommer att hålla. Däckens livslängd, de beror på en massa faktorer. bland annat på hur däcket i sig är konstruerat, vad du har för körvanor, klimatet, hur vägförhållandena ser ut samt hur du sköter om dem och förvarar dem.

Det är en god idé att inspektera de däck du har, dels då du tar av dem, så att de är i bra skick när du ska förvara dem. Sedan även se över dem igen då du ska sätta på dem.

Sänd till en kollega

0.031