23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Shoppingen ökar under vintern och klimatet får ta smällen

Vintern är traditionellt sett den mest hektiska tiden på året för shopping. Med Black Friday och julen precis runt hörnet, funderar du säkert på vad du ska spendera dina pengar på. En ökning av shoppingen leder dock också till ett ökat koldioxidavtryck, något som många individer försöker skära ner på.

I dagens värld har shopping, särskilt näthandel, blivit allt mer populärt. Undersökningar visar att över 2 miljarder människor handlade online 2020, medan e-handelsförsäljningen steg till så högt som 4,2 biljoner världen över. I år förväntas försäljningen under Black Friday öka med 1,5 miljarder kronor och årets julhandeln förväntas växa med tre procent, varav svenskarna väntas spendera i genomsnitt 8.330 kronor på julklappar i år. Statistik som kommer att påverka vårt klimat på många sätt.

En stor bidragande orsak till miljöföroreningar är koldioxidutsläppen, vilket som ökar både i samband med näthandel och shopping i fysiska butiker. Detta framförallt då en produkt måste gå igenom flera processer innan den levereras till en butik eller ett hem. Varorna måste tillverkas, och beroende på vara så påverkar detta miljön olika. Sedan ska produkten såklart paketeras  och levereras, vilket som också tär på miljöns resurser.

De flesta vet redan att vår jord inte kommer att klara sig om vi fortsätter konsumera som vi gör i dagsläget. Det betyder nödvändigtvis inte att vi måste låta bli att ge julklappar eller shoppa under Black Friday. Man kan trots allt handla mer hållbart.

Kvalitet framför kvantitet

I samband med dagens shopping tenderar många människor att försöka få så mycket för pengarna som möjligt, oavsett kvalitet på materialet. Vi gillar att köpa billiga ting eftersom vi då kan få fler saker.

Om vi istället förändrar hur vi ser på shopping, och förespråkar kvalitet framför kvantitet, kommer vi som ett resultat av detta högst sannolikt shoppa mindre. Vi får också produkter av högre kvalitet, vilket innebär att de kan hålla i många år framöver. Produkterna blir således mer hållbara; men de är normalt också mer miljövänliga i sig eftersom produkter med fokus på hög kvalitet tenderar att bestå av mer miljövänliga material och klimatsmarta tillverkningsprocesser.

Unika och miljövänliga presenter

Idag finns det en uppsjö av presentalternativ för dig som letar efter mer miljövänliga och hållbara presenter. Ett tips är Silvermamas vackra bokstavshalsband gjorda av upp till 50% återvunnet silver. Silvermama har ett flertal namnsmycken där du kan välja att gravera initialer eller namn på exempelvis ett bokstavshalsband, alternativ ge bort ett vackert armband med gravyr. De har även Bola gravidsmycke som kan smycka magen på någon du håller kär.

Att ge bort en gåva som ett bokstavssmycke eller ett armband med gravyr från Silvermama är inte bara ett sätt att visa någon att du bryr dig om dem, men även ett sätt att tänka mer hållbart och klimatsmart när det gäller julklappar. Silvermamas namnsmycken säljs inte bara till bra priser, men är också miljövänliga. Silvret som används vid produktionen är som sagt gjort av upp till 50% återvunnet material, och allt restmaterial och avfall som används i produktionen återvinns. Dessutom levereras deras namnsmycken med brevbärare (ofta med cykel) till dörren och ej via postombud. Det genomförs heller inga långa transporter av material från utlandet till deras namnsmycken, vilket spar på koldioxidutsläppen.

Återvinn och återanvänd

När du köper produkter gjorda av återvunnet material har du en positiv inverkan på planeten genom att välja att vara en del av lösningen. Det samma gäller när du väljer att köpa begagnat snarare än nytt, och när du väljer att återvinna det du redan har. Vi är alla en del av jordens stora kretslopp, och genom att återvinna och återanvända prylar kan vi göra jorden en stor tjänst. Tänk därför efter en extra gång innan du köper något sprillans nytt. Kanske kan du hitta detta begagnat?

Sänd till en kollega

0.094