23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Häng med i teknikbranschen

Visst finns det en marknad med otrolig stor variation för dig som älskar däck och fälgar. Samtidigt handlar inte allt om design och snygghet. Bra däck och fälg är mycket viktigt för din säkerhet när du åker bil. Däcken och fälgarna ser också till att motorns energi går ned i marken och driver bilen framåt. Livslängden på dina bildäck spelar väldigt stor roll beroende på bilmodell, däcktyp, körstil och vägförhållanden. Vi berättar mer om hur viktigt valet av rätt däck egentligen är.

Däck och fälg är viktiga

Titta in här om du vill botanisera bland mängder med bildäck, kompletta hjul, fälgar och mycket mer. Oavsett vilken sorts däcktyp du använder behöver du oftast byta bildäck någon gång under ditt fordons livstid. Rätt däck är helt avgörande för dig och din säkerhet. Det handlar både om körsätt, material och fälgval som sätter prägel på din säkerhet. Naturligtvis är hur många mil däcken har avverkat av avgörande faktor för när du bör byta däck men även sådana saker som du har kört länge med obalans i lufttrycket eller hur ditt körsätt har varit.

Bevaka detta

Även om du tycker att dina däck inte är så gamla ska du med jämna mellanrum ta för vana att inspektera dem. Ser du sprickor på däcksidorna är det ett tecken på att gummit börjar bli gammalt. Ojämnt däckslitage kan bero på olika saker men oftast handlar det om att du kanske köpt begagnade däck eller alltför billiga för att spara pengar. Det brukar sällan löna sig. Ser du bulor eller ojämnheter på däcket ska du omedelbart byta. Däcken kan annars explodera.

Olika däckvarianter

Använd en däckvariant på sommaren och en annan på vintern. Det brukar alltid löna sig. Det finns dock andra däckvarianter. En däckvariant är friktionsdäck som ibland kallas för åretruntdäck. När det blir varmt ute och solen gassar på vägbanan kan ett åretruntdäck bli farligt att använda då det inte är anpassat för höga temperaturer. Det är särskilt viktigt om du kör på sydligare breddgrader, till exempel sommartid i Europa. Friktionsdäck är alltså ett vinterdäck och bör användas under vinterhalvåret. En klar fördel med friktionsdäck är ljudnivån. Med friktionsdäck kan du passa på att njuta av samtal med nära och kära, höra radion lite bättre eller lyssna på den där ljudboken medan du kör. Ljudnivån är nämligen lägre med friktionsdäck än med andra vinterdäck. Den miljömedvetne föraren föredrar friktionsdäck framför dubbdäck då de sliter betydligt mindre på vägarna.

Sänd till en kollega

0.047