23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Därför är det viktigt att ta rätt resevaccin när du reser!

Att resa kan vara en av livets mest spännande och berikande upplevelser. Men det är också viktigt att vara medveten om de potentiella hälso- och säkerhetsriskerna med resande, särskilt när det gäller smittsamma sjukdomar. Ett sätt att skydda dig själv och minska risken för sjukdom är att ta rätt resevaccin innan du reser utomlands. Den här artikeln kommer att förklara fördelarna med att ta rätt resevaccin och ge dig den information du behöver för att du ska kunna förbereda dig inför din resa.

Sjukdomar och infektioner som resenärer kan utsättas för

När du reser utomlands kan du komma i kontakt med sjukdomar som är ovanliga i Sverige. Det kan exempelvis handla om gula febern, japansk encefalit och tyfoidfeber. Vaccinationer kan skydda dig mot dessa och även andra sjukdomar. Därmed minskas risken för allvarliga komplikationer eller för att överföra sjukdomar till andra.

Förberedelser inför vaccinationer

1. Ta reda på vilket resevaccin som rekommenderas för dit du ska resa. Kontakta din läkare, resemedicinsk mottagning eller besök Folkhälsomyndighetens hemsida för att få uppdaterad information om vilka vacciner som rekommenderas för din destination.
2. Planera i god tid. Vissa vacciner måste tas flera veckor eller till och med månader innan avresa, så se till att boka tid hos din läkare så snart du bestämt dig för att resa.
3. Beroende på vilket land du besöker kan vissa vacciner vara obligatoriska för inresa, och utan dem kan du nekas tillträde. Ha därför dina vaccinationsjournaler tillgängliga när du reser.

Utöver vaccinationer finns det även andra försiktighetsåtgärder du bör vidta för att minska risken för att bli smittad!

1. Drick endast vatten från säkra källor, som buteljerat vatten eller kokt vatten.
2. Ät väl genomstekt eller kokt mat och undvik okokta grönsaker.
3. Använd myggmedel och sov under myggnät om du besöker områden med hög risk för malariasmitta eller andra sjukdomar som sprids via myggbett.
4. Tvätta händerna regelbundet och använd handsprit.
5. Undvik direktkontakt med djur, särskilt vilda djur o hemlösa djur som du inte vet någon historia kring.
 

Att resa till nya ställen är spännande och roligt, men det är också viktigt att vara förberedd. Att ta rätt resevaccin är ett måste om du vill undvika sjukdomar som kan uppstå på resmålet. 
Du bör också ta med lämpliga mediciner för att vara förberedd på eventuella sjukdomar som kan uppstå. Det är också viktigt att ta med rätt kläder och utrustning som passar det klimatet man reser till. 
Det är smart att ha en reseförsäkring så att du har ett skydd om någonting skulle hända under resan. Att packa rätt är viktigt så att du har allting som behövs när du kommer till destinationen.

Sänd till en kollega

0.032