23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är ett stadsnät?

I Sverige finns det olika stadsnät som är begränsade till geografiska områden och det är dessa som gör det möjligt för hushåll och företag att ansluta sitt bredband. Det är med andra ord en viktig faktor för fortsatt digitalisering och en snabb och pålitlig internetuppkoppling. Och genom att veta vilket stadsnät du tillhör kan du lättare välja den bästa bredbandsleverantören och det bästa abonnemanget för dina behov.

Om du planerar att flytta till en annan stad eller funderar på att byta bredbandsleverantör kan det vara bra att veta lite mer om stadsnät och vad som placerar det ena nätet framför ett annat. Många ställer sig också frågan: “vilket stadsnät tillhör jag?” och det är frågor som denna som vi vill besvara i den här artikeln.

Ett geografiskt begränsat nätverk

Stadsnät är ett annat ord för ett fiberoptiskt nätverk, ett nätverk som levererar så kallade bredbandsanslutningar till hushåll, företag och liknande inom ett begränsat geografiskt område. Det vill säga att stadsnätet förbehålls invånare inom en viss stad eller kommun.

Stadsnät är en infrastruktur som normalt både byggs och ägs av offentliga enheter. I Sverige ägs stadsnäten till 27 procent av kommunala energibolag, 28 procent av kommunala stadsnätsbolag, 26 procent av kommunala förvaltningar, 3 procent av ekonomiska föreningar, 3 procent av privata bolag och 3 procent av andra enheter.

Fiberkablar möjliggör dataöverföring

Rent tekniskt sett fungerar stadsnät tack vare en fiberoptisk kabelteknik, även kallat fiberkablar. Fiberkablarna är nämligen de kablar som möjliggör dataöverföring inom dessa geografiska områden. När hushåll och företag ansluter sig till fibernätet får de tillgång till sin bredbandsanslutning, som stödjer diverse digitala tjänster – vare sig det handlar om att utföra sitt jobb eller streama filmer och serier. 

Med det sagt är det alltså i stort sett oundvikligt med stadsnät idag. Samhället blir alltmer digitaliserat och vi är i behov av snabba uppladdnings- och nedladdningshastigheter för att kunna göra allt från att jobba och betala räkningar till att kunna kommunicera med nära och kära.

Öppet stadsnät innebär flera olika internetleverantörer

Inom ett geografiskt begränsat område behöver det nödvändigtvis inte endast finnas en bredbandsleverantör över ett stadsnät. Det finns nämligen något som kallas ett öppet stadsnät, som innebär att olika bredbandsleverantörer kan erbjuda sina tjänster över samma infrastruktur. 

Alltså har invånare i ett område med öppet stadsnät möjlighet att välja bland olika bredbandsleverantörer och abonnemang. Som du nog räknat ut är det såhär stadsnät fungerar i Sverige.

I ett sådant stadsnät driver kommunen eller en eller flera enheter i infrastrukturen, varav bredbandsleverantörer får hyra kapacitet i detta nätverk och därefter erbjuda sina egna tjänster till invånarna. 

Så vet du vilket stadsnät du tillhör

Vilket stadsnät man tillhör är knappast något de flesta vet utan att först ha undersökt saken. Men att veta vilket stadsnät man tillhör kan faktiskt vara användbart av flera skäl, såsom att du kan få information om tillgängligheten och hastigheten på din bredbandsanslutning. Men också att du vet vem du ska vända dig till om du upplever problem med din anslutning. Det är också fördelaktigt om du ska byta bredbandsleverantör eftersom du då vill känna till vilka stadsnät som finns tillgängliga i det aktuella området.

För att ta reda på vilket stadsnät du tillhör kan du kontakta din nuvarande bredbandsleverantör. De använder nämligen ett särskilt stadsnät för att leverera sina tjänster till det område du befinner dig i, och har därför svar på vad för stadsnät du tillhör. Du kan också kontakta kommunen du är bosatt i eller hitta informationen på deras webbplats. Det är nämligen något de brukar kunna ge besked om.

Ett annat tillvägagångssätt för att ta reda på vilket stadsnät du tillhör är att prata med dina grannar. Många gånger delar grannar samma bredbandsanslutning och således kan du sannolikt ta reda på stadsnätet i ditt område på så sätt.

Sänd till en kollega

0.016