23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kortbetalning till mobil – Så fungerar SoftPOS

Innehållet i den här artikeln är sponsrat av alltomkreditkort.se

SoftPOS är en teknik som innebär att företag och föreningar kan ta emot kortbetalningar via valfri mobil eller surfplatta. En teknik som blir alltmer populär och som både underlättar betalningsprocessen och ökar flexibiliteten.

SoftPOS (Software Point of Sale) började utvecklas kring 2018 och lanserades i mindre skala under 2020 och 2021. År 2022 lanserade Apple ”Tap to Pay on iPhone” och under de senaste åren har tekniken allt mer integrerats i det svenska betalningssystemet. Detta inte minst efter att stora aktörer inom betalningslösningar i Sverige börjat erbjuda tekniken till sina kunder. En lösning som innebär att företag kan ta emot kortbetalning utan betalningsterminaler då det enda som krävs är en mjukvara och en mobil eller surfplatta med NFC-teknik.

Enklare mobila betalningar

För konsumenter finns idag ett flertal sätt att betala med mobilen. Det kan exempelvis ske via Swish, kortbetalning via mobila betalningslösningar som Apple Pay samt digitala plånböcker som PayPal. Begränsningen har snarare varit hos betalningsmottagaren, det vill säga butikerna som vill kunna erbjuda mobila betalningsalternativ till sina kunder.

En begränsning har exempelvis varit att kortbetalning, oavsett om det sker med fysiskt kort eller mobil betalningslösning, varit bunden till betalningsterminaler. Terminaler som inte sällan enbart finns i ett begränsat antal och primärt vid kassan i butiken. Det är detta problem som SoftPOS löser och skapar en betydligt enklare hantering av betalningsprocessen.

Ta emot kortbetalning med mobilen

Tekniken innebär att handlare kan ta emot kortbetalningar via sin egen mobil eller surfplatta. Det enda som krävs är att mobilen har NFC-teknik (vilket alla moderna mobiler har) samt att handlaren installerar betalningsleverantörens app och tecknar ett avtal med leverantören.

Appen integreras med kassasystemet på ett liknande sätt som en traditionell betalningsterminal integreras med butikens kassasystem. Via mobilen kan därmed exempelvis olika förinställda produkter eller tjänster finnas tillgängliga alternativt så anger personalen den summa som ska betalas.

Kunden ”blippar” därefter sitt kort, eller mobil om exempelvis Google Pay används, mot företagarens mobil eller surfplatta varpå betalningen genomförs. Vid kortbetalning av större belopp kan PIN-kod behöva anges, vilket då sker på företagarens enhet. Betalningen sker alltså på samma sätt som när ”blipp” använts mot traditionella betalningsterminaler.

Bättre kundupplevelse

I artikeln ”Ta betalt var som helst – skapa bättre kundupplevelser med SoftPOS”, på Svenskhandel.se beskrivs fördelarna med denna nya betalningsmetod. Framförallt handlar det om snabbare och smidigare betalningar samt att kunden kan vara mer i fokus och få en bättre shoppingupplevelse.

Ett exempel som lyfts upp är att någon betalningsterminal inte behövs och att alla i personalen därmed kan ta betalat var som helst, när som helst. En kund kan få hjälp med att hitta rätt skönhetsprodukt utifrån hudtyp och tidigare inköp och sedan betala direkt till personalen som hjälpt till i köpprocessen. Kunden behöver därmed inte längre ställa sig i kö, vänta på sin tur och betala till en annan ur personalstyrkan. Ivan Sandqvist, vid på Softpay, kommenterar utvecklingen med att det framförallt resulterar i en sömlös köpupplevelse.

  • När personalen inte längre är fast vid kassan, kan de fokusera på det viktigaste; att ge bra service och skapa en sömlös upplevelse för kunden.

Enklare självbetjäning

Ett annat område där softPOS förändrat betalningsprocessen är vid självbetjäning. Det räcker med att en surfplatta är monterad där kunderna förväntas genomföra betalningen för att självbetjäning ska kunna genomföras. En lösning som börjat tillämpats i både större och mindre butiker. De större butikskedjorna kan på detta sätt undvika köbildning och kan exempelvis placera ut tillfälliga betalningsterminaler för att fler ska kunna ta del av självbetjäning under vissa perioder.

Att kunder efterfrågar och prioriterar självbetjäning är även tydligt. Under 2024 ökade svenska självbetjäningshandeln med 9% och åtta av tio har någon gång handlat i någon typ av självbetjäningslösning. En undersökning av HUI Research visar till och med att vissa kunder lämnar butiken om inte självbetjäning finns som ett kassaalternativ.  

Även för småföretagare är flexibiliteten en mycket stor fördel. Efter ett mindre jobb kan hantverkare ta betalt direkt på plats hos kunden och för torghandlare och pop-up butiker blir betalningslösningen betydligt enklare.

Snabbare än Swish

För de företag och föreningar som tidigare tagit betalt via Swish kan tekniken med softPOS skapa en snabbare och enklare betalningsprocess. Det vanligaste, vid betalning via Swish, är att en QR-kod används som scannas av kunden. Men det kräver att kunden öppnar swish, scannar och sedan godkänner betalningen. Det går visserligen även att ”blippa” med Swish men det kräver speciella betalningslösningar för butiken samt att kunden ändå måste öppna appen innan ”blippen” kan genomföras.

Det kan ställas mot att kunden ”blippar” direkt mot en surfplatta eller mobiltelefon genom att bara aktivera betalningen i sin mobila betalningslösning, exempelvis Apple Pay.

Begränsning utifrån operativsystem

Att softPOS är en teknik som inte till fullo är integrerad innebär däremot vissa begränsningar. Ett exempel är att när Swedbank lanserade tekniken för sina företagskunder var det enbart med en app för Android.

Småföretagare som ville kunna ta betalt från kunderna med sin egen mobiltelefon var därmed tvungen att antingen ha en Androidtelefon eller skaffa en enbart för att kunna betalt via mobilen. Liknande begränsning kan ses hos andra aktörer och vissa betalningsleverantörer har lanserade softPOS så sent som i våras. Men allt tyder på att det är en betalningslösning som växer i popularitet och som kommer växa framöver.

Sänd till en kollega

0.031