23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Välj rätt matta för ditt hem

Är det dags att köpa mattor för ditt hem? Med så många olika varianter och alternativ finns det mycket att tänka på. Här kommer några tips för att göra valet lättare.

Placering

Var din matta ska ligga är det första du behöver ha i åtanke. Du bör inte ha samma typ av mattor i köket som i vardagsrummet. I köket vill du ha slittåliga mattor som tål att användas. I vardagsrummet kan du använda mer dekorativa varianter. För sovrummet kan det vara skönt med något som isolerar något och känns lugnande. 

Livssituation

Vilka som du delar ditt hem med är också något att tänka på när det kommer till mattor. Har du små barn är det klokt att undvika “finmattan”. Husdjur kan göra en matta fluffigare än den redan är och katter kan vässa klorna på den. Bor du däremot ensam eller är djur- och barnfri kan du fokusera på funktion. 

Övrig inredning

Det är klokt överlag att ha en helhetsbild när du inreder. Ett vanligt misstag är att tänka på varje del var för sig. Då kan det lätt se plottrigt ut. Så innan du köper mattor bör du se över resten av din inredning. 

Färger

Olika färger fungerar bättre ihop än andra. Vissa nyanser är mildare och andra är skarpare. Det här med färger är en hel konst i sig självt. Vilket också gäller för mattor. När du väljer en matta, ha några färgalternativ som du kan tänka dig att välja mellan. Se därefter om de passar där du har tänkt dig. Du kan titta på mattor här för att smidigt sortera dina val.

Alla tyger

Nu är det ju inte bara på golvet vi placerar tyger. Överkast på sängen, filtar och kuddar på soffan och gardiner i fönstren. Om du inte är försiktig kan färgerna och mönstren skära sig med varandra. Då blir utrymmet som skulle vara avslappnande stressande istället. Ett tips är att jobba med komplementfärger och angränsande färger för ett bättre resultat. 

Form och storlek

Runda mattor, fyrkantiga mattor i kvadrater och rektanglar, halvmåneformad och så mycket mer. Det finns alla möjliga former på mattor och de kommer i en variation av storlekar. Innan du köper en matta är det klokt att mäta utrymmet där den ska ligga. På så sätt kan du vara säker på att den passar. Beroende på var den ska vara är formen också viktig.

Sänd till en kollega

0.031