23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Weard har satsat på ekologisk bambu

Det svenska modeföretaget Weard designar och tillverkar underkläder samt basplagg i ekologisk bambu för både män och kvinnor. De har valt att använda sig av bambu på grund av det är skonsamt mot huden och bättre för miljön. Bambutextilier är även mycket lena och är därför sköna att bära nära kroppen.

I Weards kollektioner finns allt från boxertrosor, t-shirts, sportbehåar, kalsonger och bambustrumpor som är tillverkade av den allra finaste bambun. De har även populära multipack som gör att deras kunder kan köpa flera strumpor eller underkläder samtidigt. Alla deras produkter följer färgskalan svart, vitt och grått. Något annat som Weard har valt att satsa på är sociala medier och de är framförallt aktiva på Instagram där de visar upp sina produkter i ett välorganiserat flöde.

Ett mer miljövänligt material

Enligt Weard har de valt att arbeta med bambu för att det är mer miljövänligt än andra textilier. Det beror på att bambu är en av världens snabbaste växter och går därför att återplantera på ett mycket mer effektivt sätt. Grödan kan även dela jord och mark med annan växtlighet, behöver ingen åkermark och kan växa i svårare lägen som sluttande plantager eller skog. Dessutom krävs det mindre vatten när man odlar bambu. För att få fram ett kilo bomull krävs det 10 000 till 20 000 liter vatten, men bambu behöver bara en tredjedel av det. Bambu tål även insektsangrepp bättre än bomull, vilket innebär att det inte behöver behandlas med lika mycket insektsmedel vid odling.

Hur materialet framställs

Den fiber som Weard använder för sina plagg är bambuviskos som framställs av ekologisk bambu i en skonsam tillverkningsprocess. Milda kemikalier används i ett slutet system som motverkar utsläpp och där nästan allt lösningsmedel och vatten återvinns för att användas igen. Produktionen går till så att bambuträ blir till bambumassa som går vidare till fiberproduktion och cellulosarening. Resultatet kan sedan vävas till ett bambutyg. Weard har långa samarbeten med sina fabriker och jobbar aktivt för rättvisa arbetsförhållanden.

Perfekt för kroppsnära kläder

Bambu är ett material som ofta används för att tillverka underkläder eftersom det är ett silkeslent material som känns skönt mot kroppen. Det har även fuktavledande egenskaper som gör att det passar bra att använda för att tillverka strumpor, sportkläder och andra plagg som är viktiga att hålla torra. Fuktavledning innebär att svett rör sig genom små öppningar i textilien till ytan och förs bort från kroppen. På sommaren när det är varmt håller man sig därför torr hela dagen och under vintern ligger det inte kvar ett lager svett som kyler ner kroppen. Det innebär att bambu fungerar lika bra i värmen som i kyligare väder.

Sänd till en kollega

0.047