23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Sportfiske - ökar i popularitet och i omsättning

Antalet som ägnar sig åt fiske på sin fritid är något som ökar. År 2019 var det 1,6 miljoner svenskar som fritidsfiskade och under 2000 ökade siffran till 1,7 miljoner. Pandemin har påverkat de flesta svenskar och plötsligt blev aktiviteter utomhus det enda tänkbara för många. Detta kan även ha påverkat antalet fritidsfiskare under 2020.

Friluftsaktiviteter där man är ute i naturen lockar sedan tidigare mängder av människor men i och med pandemin blev det nästan som en folkrörelse. Därför är det inte så konstigt att 2021 är Friluftslivets år och under parollen ”Luften är fri” samlas mängder av friluftsorganisationer för att få ut så många som möjligt i naturen.

Med drygt 1,7 miljoner svenskar som fritidsfiskar varje år innebär det givetvis att det handlas ett och annat fiskedrag och kastspö. En enkätundersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, visar att drygt fem miljarder kronor läggs årligen på hobbyn. Då så många ägnar sig åt fritidsfiske finns det naturligtvis en marknad för tillbehör och utrustning av olika slag. Fishline.se har flera flugfiskespön för flugfiske.           

Flugfiske kan se svårt ut, men det kräver, som allt annat, bara lite övning för att man ska bli duktig och tycka att det både är roligt samtidigt som det är effektivt. Inom flugfiske det är linan som är kastvikten när man kastar med fluga, eftersom en fluga knappt väger något. Laxfiskar som öring, regnbåge och röding fiskas ofta med fluga, men i stort sett alla fiskar går att fånga med rätt utrustning och teknik. Fishline.se har ett brett sortiment av fiskeutrustning och du kan läsa mer om deras tillverkare.

Man kastar linan fram och tillbaka i luften och släpper ut mer och mer lina tills man kan kasta ut flugan på vattnet. Till slut rör linan sig i vattnet och lockar till sig hungriga fiskar. Tanken är att flugan ska hamna en liten bit framför fisken och att den sedan ska nappa. I strömmande vatten ska flugan gärna landa en bit uppströms så att fisken tydligt ser den. Flugfiske kan se lite avskräckande ut, eftersom det inte alls ser lika enkelt som att meta med metspö eller spinnfiska med kastspö. Men det är inte lika svårt som det ser ut även om det kan vara en utmaning, samtidigt som det är en del av nöjet. Det kan vara bra att ta en lektion av en duktig flugfiskare för att få till rätt kastteknik redan från början.

Vad behöver du då skaffa för att kunna flugfiska? Vi tipsar på några bra saker som kan vara bra att köpa. Flugspö

  • Fluglina
  • Håv
  • Flugrulle
  • Flugor

När du flugfiskar vadar du i vattnet och blir stillastående under långa stunder. Därför är det viktigt att ha rätt kläder och utrustning och plötsligt får man full förståelse för att även sportfiske som hobby gör att vi handlar för en ansenlig summa varje år.

Sänd till en kollega

0.031