23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kom ihåg att ansöka om ditt visum när du åker på semester

Äntligen börjar världen öppna upp sig efter coronapandemin och vi kan ännu en gång bege oss ut på resande fot för att semestra på exotiska platser och ta del av nya och spännande kulturer. Det första man vill undvika när man är på semester är stress, så kom ihåg att ha dina papper i ordning innan du beger dig mot flygplatsen.

Är det äntligen dags för dig att ge dig iväg på nästa resa? Många av oss har verkligen hunnit bygga upp en enorm reslust under pandemin när vi inte hade möjlighet att resa på samma sätt. Svenskar älskar i allmänhet att resa, och med tanke på kylan och mörkret under vinterhalvåret är det inte så konstigt. Samtidigt så bor vi i EU och är vana vid att kunna resa fritt, utan att behöva ansöka om visum. Detta gör att många känner sig förvirrade eller osäkra på vad som gäller när man ska resa utomlands.

Det har länge varit en lång och komplicerad process att ansöka om visum. Samtal, långa frågeformulär där man behövde kryssa i vad som verkade vara ändlöst många frågor. Tack vare att    du nu kan ansöka om ditt visum digitalt via e-visa.se. Handläggningstiden är densamma eftersom det fortfarande måste behandlas av myndigheterna i landet som du har tänkt besöka, men du får allting digitalt och slipper därför hålla reda på en massa olika papper. Smidigt och effektivt så att du kan fokusera på att slappna av.

Vad är ett Visum?

Ett visum är ett tillstånd att vistas innanför ett lands gränser under en bestämd schablontid. Denna tiden brukar sträcka sig mellan tre till sex månader och ger dig fri lejd att röra dig i landet som utländsk medborgare. Detta brukar kallas för turistvisum och är den absolut vanligaste formen av visum. Det finns även arbetsvisum och studentvisum, men processen för detta brukar betyda besök på ambassader och liknande och brukar komma med en lång rad andra krav.

Vi EU-medborgare kan ju som sagt resa fritt inom EU’s gränser, men faktum är att nästan alla EU-länder också kräver visum i många fall. För exempelvis en amerikan eller australiensare så krävs det att man ansöker om ett visum när man ska komma och bo här under en längre tid. Sverige har dock gjort avtal med en lång rad länder för att kunna möjliggöra att turister ska kunna komma och besöka landet utan allt för mycket pappersarbete.

När behöver jag ett Visum?

Du behöver nästan alltid ett visum när du reser utanför EU. Länder så som Norge och Storbritannien har andra avtal med EU gällande fri rörlighet vilket gör att detta inte appliceras i deras fall. Innan du bokar din biljett är det därför viktigt att du har läst på vad som gäller för just ditt resmål.

Detta är viktigt att tänka på när du ansöker om ett visum

När du ansöker om ett visum är det viktigt att du har några saker i åtanke. Det kommer att ställas en lång rad olika frågor som du behöver svara sanningsenligt på. Kommer det fram att du har ljugit om någonting kan det bli underlag för att visumet antingen inte beviljas eller dras in under tiden det är aktivt.

Det är också viktigt att du dubbelkollar all information som du lämnar. Det är lätt hänt att ett stavfel eller en felaktig siffra slinker med i dina kontaktuppgifter. All information kollas nämligen upp av den som handlägger ditt visum och om någonting inte överensstämmer kan det krävas att du kompletterar, vilket gör handläggningstiden ännu längre. Genom att dubbelkolla allting så gör du processen smidigare för dig själv och slipper stressmomentet som uppstår om du skulle behöva komplettera någon information.

Viktigt att tänka på när du reser till ett land som kräver visum

Det absolut viktigaste att ha i åtanke är att det alltid är du som bär ansvaret för att ha alla papper i ordning. Om det är någonting som saknas på flygplatsen här i Sverige eller på din destination är det sällan mycket som kan göras för att hjälpa dig på plats. Om du har glömt ditt pass så går det oftast att fixa ett provisoriskt sådant på flygplatsen, men detta är alltså väldigt sällan möjligt att göra när det kommer till visum.

Det gäller helt enkelt att noggrant läsa på vad som gäller innan man beger sig iväg. Handläggningstiderna för visum ligger också oftast på några veckor, så det kan vara svårt att ordna någonting under tidspress.

Samtidigt är det väldigt ovanligt att en visumansökan avslås. Det kan så klart ske men om så är fallet så går det ofta att ansöka om ett nytt, eller överklaga beslutet. Om du ändå är nervös för att detta ska ske kan det vara bra att köpa avbokningsbara biljetter, eller ansöka om ett visum innan du köper biljetten.

Sänd till en kollega

0.016