23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Svenska medborgare kan nu besöka USA igen

Vi svenskar älskar verkligen att resa till USA. Faktum är att det är ett utav de länder utanför Europa som vi besöker allra mest. Det är väldigt vanligt att man besöker New York en vecka, eller slappnar av med sol och bad på någon av Floridas många stränder. USA har nu öppnat sina gränser för vaccinerade svenskar och det är nu fritt att återigen besöka landet efter pandemin. Men vad behöver man göra innan man sätter sig på planet på väg mot det stora landet i väst?

USA är ett fantastiskt land att besöka. Människorna är trevliga och välkomnande, städerna stora och stränderna långa. När gränserna stängde för att minska spridningen av Covid-19 så var det många av oss svenskar som kännde stor sorg i att en planerad resa behövde ställas in på grund utav stängda gränser. Nu har landet öppnat sina gränser igen och idag så kan man i vanlig ordning boka sina biljetter för sin nästa resa till USA. Många restriktioner har också lyfts och landet börjar sakta men säkert återvända till det normala.

Vad krävs för att få resa in i USA?

För att få resa in i USA så krävs det dels att du har ett giltigt pass och dels att du har ett giltigt vaccinpass samt ett ESTA. Vaccinpasset går att ladda ner gratis ett antal veckor efter att du har fått en andra dos av ett vaccin mot Covid-19. Även om vaccinpasset av förklarliga skäl är någonting nytt så är en sak detsamma: du måste fortfarande ansöka om ett ESTA innan du sätter dig på planet till USA.

Vad är ett ESTA?

ESTA står för Electronic System for Travel Authorization och utfärdas av amerikanska myndigheter. Som namnet antyder så är ESTA ett sätt för USA att godkänna resenärer innan de anländer till USA. Sverige och många andra europeiska länder behöver inte ansöka om ett visum för att besöka USA utan använder sig istället utav ett ESTA vid inresa. Ett ESTA är helt och hållet digitalt och vi kommer att gå igenom hur man gör för att ansöka om ett ESTA lite längre ner i den här texten. Om du redan nu vet med dig att du behöver ansöka om ett ESTA så är det bara att klicka på länken så kommer du att tas till en guide som förklarar hur man går tillväga.

ESTA-systemet introducerades för att göra det enklare för resenärer vid ankomst till USA. På så sätt är risken oerhört liten att du blir nekad tillträde till landet på flygplatsen. Du kommer fortfarande att gå igenom en gränskontroll och behöva svara på frågor, men den processen blir oerhört mycket smidigare än innan ESTA-systemet fanns på plats.

Vad innebär ett ESTA?

Ett ESTA fungerar på ett liknande sätt till ett visum. Det är ett godkännande från amerikanska myndigheter som ger dig tillstånd att befinna dig i landet för turiständamål i 90 dagar. Det ger dig inte godkännande till att exempelvis börja jobba eller liknande, utan utfärdas enbart till resenärer som reser i affärs eller nöjessyfte.

Ett ESTA är giltigt i två år från att ansökan har blivit godkänd. Ett ESTA ger dig som sagt tillstånd att befinna dig i landet i 90 dagar åt gången. Du kan alltså besöka USA i upp till 90 dagar en vända, för att sedan göra det igen vid ett senare tillfälle. 

Det finns dock några restriktioner som kommer med ett ESTA. Du får inte arbeta när du är under ett ESTA. Om man dessutom besöker Kanada eller Mexiko så räknas detta in i dina 90 dagar. Det betyder att om du är i USA i 60 dagar och Kanada i 30 så måste du först återvända hem och vänta en liten stund innan du kan åka till USA igen. Ett ESTA kan också bli indraget om det framkommer att du har bosatt dig i USA eller om du bryter kring bestämmelsen om att bara stanna i 90 dagar. Du blir då utvisad ur landet och det kan bli mycket knepigt att resa tillbaka till USA i framtiden.

Så gör du för att ansöka  

Som vi tidigare har nämnt så är ett ESTA helt digitalt. Ansökan sköts helt online och kopplas sedan till ditt pass. När man ansöker så behöver man svara på en rad olika frågor som brukar ta mellan 10-20 minuter. Handläggningstiden varierar så det är en mycket god idé att ansöka om ett ESTA det första du gör när du planerar att besöka USA. Ansökningen kostar 4 dollar och om ansökningen godkänns så kommer du att bli debiterad ytterligare 10 dollar.

Viktiga saker att tänka på när du ska ansöka om ett ESTA  

Att ansöka om ett ESTA är en väldigt enkel process, även om det kan bli tradigt på grund av alla frågor som man måste besvara. Det är dock av yttersta vikt att du svarar sanningsenligt på alla frågor som ställs i formuläret. USA och dess gränskontroller är mycket noggranna och om det är något som ser galet ut eller inte stämmer är det högst troligt att din ansökan nekas. Som vi tidigare har nämnt så är det viktigt att du ansöker om ditt ESTA i god tid innan du ger dig ut för att resa. Om du inte har ett ESTA när du ankommer i USA så kan det bli väldigt knepigt att ta sig in i landet och i värsta fall så kan du bli tillbakaskickad med hemvändande plan.

Sänd till en kollega

0.016