23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så hänger du gardinerna rätt

Gardiner kan förgylla och lyfta ett rum men om du hänger dem på ett felaktigt sätt kan det få motsatt effekt. Här är 5 tips på hur du hänger gardinerna på rätt sätt!

Täck inte fönsterrutan

Det är väldigt vanligt att hänga gardiner för tätt. Det leder till att fönstret ser mindre ut samt att rummet blir onödigt mörkt då du hindrar en del av solljuset att komma in i rummet. För att bevara det naturliga ljusinsläppet och ge illusionen av ett större fönster så kan man istället hänga gardinerna bredvid fönstret. Genom att montera en gardinstång som löper en bit ut om varje sida av fönstret så finns det plats för gardinerna att hänga bredvid istället för framför fönstret.

Ha gardinens funktion i åtanke

Det är lätt att falla för en snygg färg eller ett snyggt mönster som passar perfekt till inredningen i hemmet. Misstaget många gör är att glömma bort funktionen som gardinerna har. I ett sovrum är det fördelaktigt att satsa på mörkläggningsgardiner. Medan det kan passa bättre med tunna och skira gardiner i ett vardagsrum där du gärna vill att solljuset ska kunna sippra in. Ska du ha gardiner till ett kontor kanske man uppskattar ljuddämpande gardiner för att skapa en mer behaglig akustik i lokalen.

Häng gardinerna högt

Oavsett om det handlar om mörkläggningsgardiner eller inte, är det rekommenderat att montera gardinstången så högt upp som möjligt. På så sätt skapar du en illusion av ett högre tak och större fönster. Du kan till och med installera en skena i taket där du fäster gardinerna för att utnyttja höjden maximalt. Det finns en anledning till att den här sortens gardinupphängning är vanlig på lyxiga hotell.

Anpassa längden efter höjden

Längden på gardinen bör matcha perfekt med ditt hem. Om gardinerna är för korta eller långa så ser helhetsintrycket inte snyggt ut. För långa gardiner som släpar i golvet, samlar damm och gör det svårare att komma åt med dammsugaren. När gardiner släpar i golvet förstör man även gardinens veck och naturliga fall. För bästa resultat bör gardiner hänga mellan 1-3 cm ovanför golvet, då får man en skräddarsydd känsla med en gardinupphängning som både är praktisk och snygg!

Skippa inte strykning

Många väljer att hänga gardinerna direkt efter inköpet även fast de har veck och kan vara lite skrynkliga. Att stryka gardinerna innan du hänger dem är fördelaktigt eftersom tyget faller snyggare då. Fast det finns såklart tyger som gör sig bäst när de är lite skrynkliga, som till exempel linne. Gardiner ska helst inte tvättas för ofta då dom har en tendens att krympa efter tvätt samt förlora eller skifta i sin karaktär. För att hålla gardinerna fräscha bör du istället vädra dom ofta. Uppstår fläckar ska du i första han försöka punktbehandla fläcken.

Gardiner från proffs

När du beställer gardiner från proffs som Textilgallerian kan du vara säker på att du får material och komponenter av hög kvalitet som håller över lång tid. Det enorma utbudet gör det lättare för dig att samordna färger, mönster och material som passar in i ditt hem och till din stil.

Sänd till en kollega

0.047