23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ska du flytta hemifrån? Det här kommer du upptäcka

Motala Energi: Det är spännande och roligt att flytta hemifrån för första gången, och du kommer uppleva en frihetskänsla du längtat efter. Samtidigt är det många nya saker du behöver ta ställning till. Några kommer du kanske inte upptäcka förrän efter du flyttat ut.

I samarbete med leverantören Motala Energi ger vi dig som ska flytta ut för första gången bra tips och råd, så att det blir enklare för dig att stå på egna ben. Här är några saker du kommer upptäcka:

Mat är förvånansvärt dyrt

Så snart du flyttat hemifrån kommer du upptäcka att mat kostar mycket pengar, särskilt om du är student och lever på studiebidrag. Om du är van vid ett fullt kylskåp i barndomshemmet, kan detta vara en hård verklighet att förhålla sig till. Här måste du kanske justera dina förväntningar. 

Det här bör du göra: Lär dig att göra en budget, inför veckohandling som en fast rutin och gör lunchlåda. De knepen kommer göra att du sparar tusentals kronor om året. 

Du behöver försäkring

Inte nog med att du måste försäkra lägenheten och dina egendomar, du bör även försäkra dig själv om du ska ut och resa. Vid många resor är det ett krav. Fråga dina föräldrar om du fortfarande är försäkrade via dem, och är du inte det måste du teckna egna försäkringar. 

Det här bör du göra: Använd tjänster för att jämföra försäkringar och hitta ett försäkringsavtal som passar dig. Kom ihåg att billigast inte nödvändigtvis är bäst, så du måste vara noga med att läsa avtalsvillkor och täckningsgrad. 

Du måste själv välja internet och elleverantör

Hela ditt har el varit något som bara sköter sig själv. Nu måste du plötsligt ta ställning till vilken elleverantör du ska ha, och om du inte har tänkt surfa på 4G måste även internet beställas. Det bör göras i god tid innan inflyttningsdatumet, då det kan ta lite tid att få plats. 

Det här bör du göra: jämföra priserna på el, internet och eventuellt tv. Hos Motala Energi får du el från förnybara källor till ett rimligt pris. 

Det kan bli ensamt

De första dagarna är du troligtvis exalterad över att det inte är någon som är på dig om att städa ditt rum eller göra dina läxor. Det är dock inte ovanligt att få hemlängtan efter ett litet tag. Det kan vara lite svårt och ensamt att tackla, speciellt första gången känslorna smyger sig på.

Det här bör du göra: Saknar du dina föräldrar, huset du växt upp i  eller kanske ett husdjur? Ta upp telefonen eller res hem en vända. De saknar säkert dig där hemma också. 

Räkningar har ett förfallodatum

När man bor hemma är utgifterna minimala, men så fort man flyttar ut börjar räkningarna komma. Du kommer upptäcka en viktig sanning: räkningarna har ett förfallodatum, och om du inte betalar i tid kommer det stå dig dyrt. 

Det här bör du göra: välj e-faktura eller autogiro där det är möjligt. Därutöver bör du sätta upp fasta överföringar till ett eget räkningskonto i internetbanken, så att du alltid har råd att betala det du är skyldig. 

Plötsligt är du vuxen

På gott och ont har du nu tagit ett viktigt steg in i vuxenlivet, gratulerar! Det är äntligen på tiden att stå på egna ben, och även om det kan kännas läskigt och ovant är det först och främst otroligt roligt. Du kommer lära dig mycket längs vägen, inte bara om livets verkligheter, utan även om dig själv. 

Det bör du göra: Kasta dig ut i det. Du kommer uppleva en känsla av bemästrande när du tar egna beslut, och du kommer bli mer ansvarsmedveten. Och även om du är vuxen nu, betyder det inte att du är gammal. Livet har bara börjat!

Om Motala Energi:

Motala Energi är ett svensk elbolag med lokalt hjärta. Elbolaget levererar 100 % förnybar energi från rena källor, och som kund kan förvänta dig ren el och hög leveransprecision. Motala Energi levererar el till hela Sverige, och stöttar samtidigt aktiviteter som har en positiv inverkan på miljön och samhället. 

Sänd till en kollega

0.031