23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ska du operera näsan? Läs detta först

Näsoperationer är ett av de vanligaste ingreppen som utförs idag, och de görs av både estetiska och funktionella anledningar. I tillägg finns det rekonstruktiva näsoperationer som rättar till skador och dessa kan ofta kvalificera sig för statligt stöd.

Ska du operera näsan? I samarbete med kliniken Bærum Plastikkirurgi delar vi några goda råd och tips så att du kan vara så bra förberedd som möjligt innan ingreppet.

Vad är en näsoperation?

En näsoperation är ett ingrepp som har som avsikt att ändra näsans form. Det handlar antingen om att näsan ska passa bättre till ansiktet, att det ska bli lättare att andas eller att man har en skada och därför behöver rekonstruera näsan.

Näsoperationer är väldigt komplicerade och räknas som den svåraste ansiktsoperationen. Det krävs en väldigt skicklig och erfaren kirurg för att modellera en näsa som passar perfekt till ett ansikte.

Goda råd från erkända ansiktskirurger

Ska du operera näsan? Kliniken Bærum Plastikkirurgi har några av Norges främsta ansiktskirurger, bland annat Dr. Jarl Bunæs och Dr. Øyvind Borch Bugge.

Båda läkare är väldigt erfarna inom ansiktskirurgi och Dr. Bunæs är kanske den kirurg i Norge som har opererat flest näsor, mer än 10 000 under sin karriär.

Läs vidare för att få med dig ansiktskirurgernas bästa råd och tips till dig som ska operera näsan.

Var realistisk om resultatet

Du vill kanske ha en speciell stil eller form, eller har sett en kändis näsa framför dig som du gärna vill ha. Hår räder vi dig att lyssna på kirurgen och att ha en realistisk förväntning på resultatet.

Den mest attraktiva näsan är en som är i harmoni med dina ansiktsdrag, och när det gäller näsor är det definitivt inte så att en storlek passar alla.

Ha tålamod

För en del kan det ta flera månader innan svullnaden lägger sig. Även goda resultat kan se nedslående ut i början, särskilt om du har tjock hud eller mycket akne. Vi råder dig därför att ha tålamod och att vara noga med att följa kirurgens råd under läkningstiden.

Resultatet beror på kirurgen

Näsoperationer är komplicerade ingrepp. Näsan ska inte bara harmonisera med resten av ansiktet, den ska även upprätthålla sin normala funktion. Resultatet av varje näsoperation bör vara ökad livskvalitet, och för att uppnå det måste kirurgen vara skicklig.

Dr. Jarl Bunæs på Bærum Plastikkirurgi är en av Norges främsta och mest erkända plastikkirurger. Tillsammans med ett team av plastikkirurger erbjuder kliniken flera estetiska och funktionella behandlingar, inklusive ansiktskirurgi, fettborttagning och hudförbättring.

Dina gener spelar en roll

En duktig kirurg är viktigt för att uppnå ett bra resultat, men det är inte alltid en garanti för att resultatet blir perfekt. Dåliga gener, svagt brosk och tjock hud kan förstöra för läkningen och påverka resultatet.

Har du slät hud, fast näsbrosk, är ung och har en god allmänhälsa så har du de bästa prognoserna. Återigen är det väldigt viktigt att du följer kirurgens råd efter operationen.

Offentligt stöd till näsoperation

Flera plastikkirurgiska ingrepp kan täckas av det offentliga, så även näsoperationer. Kravet är att det ska föreligga en medicinsk indikation för ingreppet, till exempel att det är svårt att andas på grund av trånga eller skeva näsväggar.

För att få kostnaderna för en näsoperation täckta måste du börja hos din allmänläkare. Han eller hon kommer att hänvisa dig vidare till en plastikkirurg och det är den personen som avgör om du är kvalificerad för ett ingrepp som täcks av det offentliga.

Oroa dig inte

Många människor fruktar operationsdagen, och även om det är helt normalt att oroa sig så finns det oftast ingen anledning till det. Välj en erkänd klinik med lång erfarenhet så blir du väl omhändertagen – både före, under och efter operationen.

Näsoperationer är förenade med samma risker som alla andra typer av plastikkirurgi, men med dagens moderna metoder för kirurgiska ingrepp är risken som tur är minimal. Det viktigaste du kan göra är att välja en säker klinik, förbereda sig väl och att följa kirurgens råd under läkningstiden.

Sänd till en kollega

0.031