23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Skandinavisk design lyser upp världen

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Begreppet skandinavisk design är vida känt världen över och vi verkar aldrig få nog av den ljusa, rena minimalismen, det skickliga hantverket och naturmaterialen. Men vad är egentligen skandinavisk design?

Jämlikhet genom design
Skandinavisk design började som en rörelse bland formgivare i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island på 1950-talet. Tanken var att alla skulle ha möjlighet till ett funktionellt, ljust och vackert hem oavsett om du kom från en rik familj eller fattig arbetarklass. Det var en modern idé i efterkrigstidens Europa. Precis som kvinnor och män ur alla samhällsklasser hade kämpat sida vid sida skulle nu deras hem bli jämlika. Med hjälp av prisvärda, lokala material började de skandinaviska formgivarna att ge uttryck för visionen om social demokrati.

Resultatet är en stark, renodlad estetik som är funktionell och elegant samtidigt som den är försynt lågmäld i sin avsaknad av mönster och krusiduller. Stilen har sina rötter i modernismen och den nordiska folksjälen, med inspiration hämtad från naturen och det nordiska klimatet.

Låt ljuset ta plats
Den skandinaviska inredningsstilen lyser upp även den mörkaste vinterdag. För att skapa den ljusa, luftiga känslan, ska du tänka på att möblera sparsamt. Skandinavisk design handlar inte om överflöd och pynt utan om funktion, estetik och ljus. Ju mer ljus, desto bättre. Om du saknar naturliga ljusinsläpp kan du använda olika typer av belysning för att få fram den rätta känslan.

Se ljussättningen som en del av inredningen och låt den samspela med dina möbler och inredningsdetaljer. Bra belysning underlättar våra vardagliga sysslor men är också oslagbart för att skapa stämning i ett rum. För att ljussättningen ska vara flexibel och dynamisk och fungera för många olika syften behövs flera typer av ljusskällor. Flera mindre och svagare lampor ger mer liv och karaktär åt rummet än några få men ljusstarka lampor. 5–8 ljusskällor brukar anges som idealiskt i professionella inredningssammanhang, men prova dig fram till det antal som passar bäst hemma hos dig.

Kartell tar skandinavisk design till nya nivåer
Ett internationellt designföretag som anammat den skandinaviska stilen med bravur är italienska Kartell. Kartell grundades 1949 av den italienske ingenjören Giulio Castelli. Företaget samarbetar med några av de mest prestigefyllda namnen inom modern design och producerar designklassiker som pendeln Fl/y, runda förvaringsmodulen Componibili och stolen LCP. Innovativ design och högteknologiska tillverkningsmetoder värdesätts och lockar de allra bästa formgivarna till Kartell. En produkt från Kartell känns lätt igen för sin egensinnighet, obestridliga kvalitet och för de känslor den genererar.

Din nästa designklassiker finns hos Lampemesteren
Nu kan du hitta Kartells belysningsklassiker hos Lampemesteren, den danska belysningsspecialisten som nu lanserar sin svenska webbshop och gör det möjligt att handla god design i hög kvalitet till rimliga priser online. Lampemesteren sätter design och kvalitet i främsta rummet och har ett spännande sortiment av noggrant utvalda produkter från de största varumärkena. Det betyder att du kan hitta belysning som uppfyller just dina behov, oavsett om du vill ha klassiska, moderna, experimentella, provocerande eller inspirerande lampor, och det till en kvalitet som håller för resten av livet. När du handlar hos Lampemesteren får du inte bara en lampa, du får ett stycke designhistoria. Här hittar du de bästa armaturerna från Kartell.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.125