23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Om du tar betalt i kryptovaluta ska du deklarera det så här

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Deklarationstider börjar närma sig och då är det intressant att verkligen få reda på hur man som näringsidkare eller privatperson kan deklarera vinster från kryptohandel.

Skatteverket har valt att klassa kryptovalutor i form av en tillgång, likställda med andra tillgångar som råvaror och ädelmetaller. Kryptovalutan ska därför alltså kapitalvinstbeskattas vilket innebär att varje avyttring ska deklareras. Det betyder att du har en skyldighet att redovisa alla försäljningar/växlingar som gjort under föregående inkomstår.

Inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet
Om du är en av de företagare som valt att följa med I den ekonomiska utvecklingen och låter kunder betala dig I kryptovaluta så innebär det också att du kommer att beskattas för detta i form av inkomst av kapital.
Det finns dock undantag från detta, och det är när skatteverket beräknar kryptovalutan som en lagertillgång, exempelvis om du driver en utåtriktad växlingsverksamhet. Om så är fallet ska du sådana fall ska du redovisa vinst eller förlust i form av inkomst av näringsverksamhet.
Skatteverket har blivit mer och mer medvetna om kryptovalutor och under 2018 utredes mellan 3–400 personer som handlat med kryptovalutor, tio gånger så många som året innan. Allt fler personer och företag har upptaxerats och därför är det viktigt att noga läsa igenom skatteverkets information innan du går igång att deklarera!
För att räkna ut dina kapitala vinster från kryptohandel så finnds det hjälp att hämta både genom skatteverkets beräkningshjälp och genom att göra en sammanställning på blanketten K4 som du så elektronisk kan lämna in till Skatteverket.

Privata investeringar - vinst
För dig som lockas av att investera privat I Bitcoin, genom exempelvis Bitcoin code (läs en recension av roboten här), så är reglerna annorlunda. Det är att rekommendera att du deklarerar digitalt och att du använder dig av skatteverkets beräkningshjälp när du ska beräkna ditt genomsnittliga omkostnadsbelopp för Bitcoin och andra kryptovalutor.
Om du har gjort en vinst på din kryptovaluta så beskattas du för hela vinsten och betalar 30 procent i skatt på din vinst. Om du har köpt och sålt kryptovaluta räknar du ut din vinst eller förlust så här:
“Det du fått betalt (försäljningspris) - det du köpte för (omkostnadsbelopp) = din vinst eller förlust.”

Privata investeringar -förlust
Om du under förra året investerat i kryptovaluta och gjort en förlust är den avdragsgill till 70 procent. Det är dock viktigt att känna till att det finns fall då skatteverket inte menar att den förlust du gjort är avdragsgill nämligen när du tappat bort nyckeln eller handelsplatsen utsatts för en hackerattack.
Så här skriver de på sin sida om att deklarera kryptovaluta: Om du har förlorat kontrollen över dina kryptovalutor så medför det inte automatiskt att du har rätt till förlustavdrag. Exempel på en sådan situation kan vara att du har tappat bort din privata nyckel till en virtuell plånbok och på så sätt inte har tillgång till kryptovalutan längre.
De skriver också att du inte automatiskt kan göra förlustavdrag om du råkat ut för en hackerattack på en handelsplats som privatperson.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.079