23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Detta ska du tänka på när du anlitar hantverkare

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Tusentals svenskar hör av sig varje år till kommunernas konsumentvägledare med sina klagomål på diverse hantverkartjänster.

Därför är det klokt att be om referenser och göra en noggrann kontroll innan man anlitar hantverkare. Det sparar pengar och du slipper även framtida problem.

Här är en checklista på några viktiga saker du ska tänka på när du anlitar hantverkare till ditt nästa projekt i hemmet.

Tänk efter före
Var klar över exakt vad du vill ha gjort i ditt hem och hur det ska gå tillväga i stora drag. Sätt dig i lugn och ro och fundera ut i detalj vad det är du vill ha gjort i din bostad när du ska renovera eller bygga om. Om du i efterhand kommer på att du har glömt något kan det bli dyrt med en så kallad tilläggsbeställning. Den situationen vill du gärna undvika.

Hitta rätt hantverkare
I valet av rätt hantverkare är det inte fel att gå på rekommendationer. Man kan också använda sig av en bra lista på namn som man exempelvis kan hitta på webbplattform Belfix. En skicklig hantverkare föreslår gärna namn på tidigare kunder som du kan prata med för att ta referenser. Kontrollera att hantverkaren har ansvarsförsäkring, något som brukar vara ett krav för att vara medlem i en branschorganisation exempelvis. Du vill även se ett F-skattebevis.

Skriv ett kontrakt
När du anlitar en hantverkare ska du alltid ha ett skriftligt avtal med denne. Du måste själv komma ihåg att komplettera avtalet om du väljer att göra ändringar eller tilläggsbeställningar. Se till att kontraktet är så utförligt som det bara gå och att det innehåller en tidsplan som berättar när arbetet ska påbörjas och när det ska vara avslutat. Kontraktet ska även innehålla information om arbetet ska utföras på löpande räkning eller till ett fast pris som bestämts i förväg.

Betala först när jobbet är färdigt
En hantverkare som börjar att kräva betalning i förskott för att åka och handla material är ett varningstecken. Det samma gäller för en hantverkare som begär delbetalningar för att klara av olika etapper i byggprocessen. Istället bör du göra din slutbetalning först när allt arbete är avklarat och du är nöjd med resultatet. Glöm inte att spara fakturan eftersom den fungerar som ett kvitto på att arbetet har utförts. Om det skulle uppstå en skada där ditt försäkringsbolag på något sätt blir inblandat har du med hjälp av fakturan ett bevis på att det är en fackman som har utfört jobbet.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.08