23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Använda marktegel

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Ett bra material att använda i din trädgård, det är marktegel. Det är en form av marksten kan man säga, men i tegelform. Det är dock stor skillnad på marktegel och fasadtegel.

Fasadtegel som är för tak, de bränns i lägre temperatur. Det gör att det teglet är mer poröst än marktegel, som bränns i hög temperatur, cirka 1200 grader. Leran sintrar i denna höga temperatur, vilket gör att porerna i teglet försvinner och gör stenen motståndskraftigt mot frost.

Idag används marktegel en hel del, i trädgårdar och offentliga miljöer. Även du kan satsa på att lägga marktegel hemma. Du kan använda det till din garageuppfart, trädgårdsgångar, till uteplatsen och mycket mer.

Vad är marktegel?
I grunden så tillverkas marktegel på samma sätt som man gör taktegel och andra tegelprodukter. Man tillverkar tegel av mager lera eller tegellera som det även kallas. Dessa formas sedan till block. Blocken får först torka, sedan bränns de i en ung, så att de härdas och hårdnar.

Största skillnaden mellan marktegel och annat byggtegel är just temperaturen som de bränns i. då marktegel bränns i mycket högre temperatur, så blir den tåligare mot bland annat frost.

Olika former av marktegel
Marktegel har ofta mjuka, bruna toner men även en hel del variationer i färgen. De kan vara allt från gulaktiga till att ha djupa, röda färger. Det som påverkar färgen är sammansättningen av leran, temperaturen den bränns i samt om man tillfört sand eller krossat tegel. Andra kulörer som finns att hitta är sandbeige, gråbeige, brunt, rosatonad, mörkgrå och svart. Det finns enfärgade så väl som mönstrat marktegel med.

Marktegel i många olika mönster
Marktegel är bra på det sätt att du kan lägga det i ett vackert mönster. Du kan till exempel lägga det i ett fiskbensmönster. Det är då stenarna växelvis står vinkelrät mot varandra. Det går även lägga som halvförband, då stenarna så att säga ligger förskjutna i förhållande till varandra med en halv sten. Det går även att lägga det i parkettmönster.

Egenskaper och användningsområde på marktegel
Marktegel har många bra egenskaper. Det är ett beständigt och tåligt material som klarar av många påfrestningar. Bland annat kan det stå emot både kyla, fukt och hård belastning. Det klarar även av salt, till skillnad från andra markstenar. Det gör att marktegel passar extra bra för uppfarten eller på offentliga ytor.

Marktegel ska användas utomhus och kan med fördel användas för att göra snygga gångar, uteplatser, trappor, garageuppfarter och så vidare.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078