23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Interview: Peter Lindström, Altros externa miljökonsulent

I september 2022 godkändes och certifierades Altro Nordic som ett auktoriserat golvföretag av Golvbranschen, GBR. Branschorganisationen som representerar Sveriges bästa golvläggare, återförsäljare och inte minst leverantörer.

I detta sammanhang har vi intervjuat Altros externa miljökonsult Peter Lindström och frågat om certifieringen och arbetet bakom den.

Hur arbetade du och Altro för att få igenom certifieringen?
Initialt gick jag utifrån kriterierna i Auktorisationen igenom den befintliga dokumentation som Altro hade – lokalt och på koncern, för att se vad som redan fanns, vad som behövde kompletteras eller skapas, utan att vi behövde uppfinna hjulet igen.

Altro är ju ett företag som redan hade grundjobbet gjort och där processerna till största delen redan fanns, så var det mest anpassningar och kompletteringar för att stämma med auktorisationen av Altro Nordic.

Processen har även om det tagit lite tid fram till första revision enligt mig varit smidig, inte minst på grund av en god och sund företagskultur, där det varit lätt att få gehör och förståelse för vad krävts och direkt handling när inblandade fått klart vad som krävts.

Jag bistår även Altro centralt i frågor, som rör exempelvis Svenska Miljöbedömningar och deras olika dokumentationskrav, som man centralt hanterar riktigt bra, och i de delarna var vi således redan anpassade till de kriterier och krav fullt ut i förhållande till auktorisationen.
Jag har varit företagets länk till revisorn och hanterat/besvarat de frågeställningar som ställts inför revisionen.

Tack vare ett kanonbra ”teamwork” klarade vi auktorisationsrevisionen utan att några ytterligare kompletteringar krävdes.  

Vad betyder det för Altro att få en GBR-certifiering?
GBR-auktorisationen betyder mycket för den svenska golvmarknaden. Den följer ISO-metodiken och täcker kvalitet, miljö och arbetsmiljö. På golventreprenörerssidan har man nu haft ”auktoriserat golvföretag” sedan 2001 för att möta beställarnas krav inom miljö, kvalitet, arbetsmiljö och teknik och för att allmänt höja branschens kompetens. Naturligt ställs då även kraven på att även leverantörerna lever upp till sin del.

Auktoriserad Golvleverantör är en viktig del i att göra värdekedjan i golvbranschen komplett.

Att vara auktoriserad visar, att man har system och styrning i hållbarhets och kvalitetsfrågorna och att dessa tredjeparts-kontrolleras. Auktoriserade golvleverantörer är anslutna till GBR golvåtervinning, har produkterna registrerade i BASTA systemet och i GBR’s Kretsloppsmärkning.

I allt fler upphandlingar ställs krav på att entreprenören skall vara auktoriserad (och att exempelvis installationsspill skall samlas in via Golvåtervinningen) - och i förlängningen tas omhand av leverantören.

Då man vid byggnation i Sverige nu även har lagstadgade krav på klimatdeklaration av byggnad blir dessa auktoriseringar allt viktigare om man vill vara en aktör på marknaden som entreprenörerna kan kroka arm med och skapa mervärde.

Kommer Altro att fortsätta att arbeta med miljöcertifieringar och varför?
Ja, i en tid där marknadskraven på hållbarhet och cirkularitet för, att vi ska kunna leva upp till ex. vis klimatmålen i Parisavtalet ökar i en rasande takt, kommer det att bli allt viktigare att inte bara ”hänga med” utan även att genom innovationer, substitution, återbruk och återvinning ökar takten.

Miljöcertifieringar av olika slag kan vi ju säga drivs av marknadens krav och kan ju på gott och ont ses som ett ”constantly moving target”, men som vi liksom alla andra materialleverantörer/aktörer ändå måste förhålla oss till. Det är en stor skillnad mellan att styra loket och att släpa med sista vagnen, eller för den delen stå kvar på perrongen när tåget redan gått.

 

Läs också: Altro Nordic AB nu som Auktoriserat Golvföretag

Altro Nordic AB
Flintyxegatan 4
213 76 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE556189634001

Kontaktperson

AJ
Anna Jankovic
Kommunikations ansvarig
Anna.Jankovic@altro.se

Sänd till en kollega

0.047