23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Skulle ditt företag kunna betala 90 falska fakturor?

Är det möjligt för ett företag att felaktigt attestera 90 falska fakturor? Och skulle det kunna hända på ditt företag? De flesta skulle nog svara nej på den frågan och hävda att den falska fakturan skulle fastna direkt på ekonomiavdelningen. Sanningen är att det sker oftare och enklare än man tror.

 Hur då? Ja svaret är dessvärre oftast kombinationen av bristande rutiner för säkerhet och att någon internt på företaget är delaktig. Och caset ovan är dessvärre ett case från verkligheten. 

I fallet ovan med de 90 fakturorna gick det att genomföra på grund av en kombination av saker; företaget hade dåliga processer, personalen var stressad och att bolaget befann sig mitt i ett förvärv. Dessutom var det tillfällig personal på ekonomiavdelningen. 

För att kunna genomföra den här typen av ekonomisk brottslighet krävs det oftast att man har någon inne på företaget som möjliggör handlingen. Det kan vara dina anställda, användare av ditt affärssystem, en tillfälligt anställd eller en extern part som utför vissa tjänster eller någon annan som har tillfällig behörighet. Det kan även vara den person som varit anställd många år och som alla litar på. Det absolut viktigaste för att undvika att drabbas är att ha koll på sina interna processer, att kontinuerligt göra interna kontroller och om systemstöd saknas, komplettera med manuella understödjande kontroller. 

Läs hela artikeln i vår blogg, där får du även tips på hur du kan skydda dig mot liknande händelser. 

Läs mer

Jeeves Information Systems AB
Kungsgatan 44
111 35 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563434215

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.062