23948sdkhjf

Framtidstro i köksbranschen: ”Vi står redo när marknaden återhämtar sig”

Lågkonjunktur, inflation och höjda räntor. Köksbranschen ser ingen nedgång trots dystra tider, men HUI ser orosmoln tornar upp sig.

Under pandemin upplevde Sverige en renoveringsboom som ledde till en sällan skådad efterfrågan på kök. Sedan kom kriget i Ukraina, konjunkturen vände snabbt ned och inflation och höjda räntor följde.

Situationen för branscher som till stor del bygger på konsumtion, som ofta är lånefinansierad, har det tufft just nu, menar Emma Hernell, vd på HUI Research.

– Vi har en levnadskostnadskris. All konsumtion som är lånefinansierad är på paus. Det här är också en bransch som är väldigt beroende för hur det går för bostadsmarknaden och som är beroende av att det sker mycket transaktioner. Det är ofta i samband med en flytt som många väljer att exempelvis renovera köket, säger hon till Dagens Handel.

Men även om försäljningen bromsat in så upplever köksbranschen sig än så länge förskonad. Marbodalvarumärket verkar stå sig starkt hos svenska konsumenter, oavsett konjunktur, menar Linda Wetterborg, kommersiell chef för Nordiska köksvarumärken, Nobia, där bland annat Marbodal ingår.

– Marbodalbutikerna klarat sig relativt bra i nedgången. Det här är glädjande. Under de senaste åren har vi öppnat fler Marbodalbutiker och även uppdaterat vårt butikskoncept som ett led i vår satsning på den urbana och medvetna konsumenten, säger hon till Dagens Handel. 

Även Stefan Sandberg, Sverigechef för Kvik, upplever att den stora förändringen var pandemin, men att bolaget nu är tillbaka till ett normalläge.

– Under pandemin hade hela Sverige en otrolig uppgång, i stort sett alla butiker hade en fantastisk tillväxt, det gällde ju alla inom branschen. Nu ser vi att kunder är försiktigare och det gör att vi måste vara träffsäkra i vår behovsanalys och träffa rätt med design, pris och servicenivå från start. Det ställer högre krav på oss att vinna kunders förtroende helt enkelt, säger han till Dagens Handel.

Nästa år höjer regeringen taket för det så kallade rut- och rotavdragen från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Det kommer sannolikt att få en viss betydelse för branschen, menar Emma Hernell.

– Rotavdraget kommer ha en positiv effekt, men Riksbankens styrränta är viktigare. Det blir säkert värre innan det bli bättre igen, men vi tror ändå på en ljusning 2024.

På såväl Marbodal som Kvik märker man av en mer prismedveten kund. Men några osäkra år är inget som oroar något av bolagen. För Kvik, som ser sig som en liten spelare på en stor marknad, fortsätter man med samma strategi som innan. Så länge bolaget tar marknadsandelar är man inte beroende av marknaden som helhet.

– Vårt mål är att stadigt växa med fler butiker, och när vi har rätt franchisetagare och rätt lokal öppnar vi. Vår senaste öppning i Sundsvall har haft en fantastisk start, och i oktober öppnar vi ytterligare två butiker i Varberg och Kalmar, säger Stefan Sandberg.

Även Marbodal, som nästa år firar hundra år, följer man den strategi som satts upp sedan tidigare. Det innebär att säkerställa ett starkt distributionsnät i hela Sverige genom en kombination av Marbodalbutiker och bygghandlare.

– Behovet av att byta ut eller renovera sitt kök, eller för den delen bygga nya bostäder, har inte försvunnit på grund av lågkonjunkturen – tvärtom. Vi har genomlevt ett sekel av upp- och nedgångar i konjunkturen och vet hur viktigt det är att stå redo när marknaden återhämtar sig, säger Linda Wetterborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11