Svårt läge för sportbranschen: ”Finns självklart en oro för framtiden”

Det är dystra tider för sporthandeln. I början av september stod det klart att den franska sportkedjan Decathlon halverar antalet butiker i Sverige. Stängningarna av butikerna i Kungens Kurva och i Barkarby är ett led i att omorganisera sin lokala närvaro, menar bolaget.
– På detta vis kan vi nu fokusera vår närvaro på vår onlinehandel och våra butiker Decathlon Mall of Scandinavia och Decathlon Uppsala. Vi fortsätter vår verksamhet i Sverige genom dessa två butiker och genom vår e-handel, säger Emma Vågerö, pressansvarig på Decathlon Sverige, till Dagens Handel.
Den franska sportkedjan är inte ensam om att se över sitt butiksnät. Intersport har stängt sin butik på Drottninggatan i centrala Stockholm och kommer heller inte förlänga kontraktet för butiken i Halmstad när det löper ut.
Även norska XXL har det tufft. Under det andra kvartalet minskade den svenska försäljningen med 5,6 procent samtidigt som den svenska verksamheten för tredje kvartalet i rad gick med förlust. I somras tvingades XXL till en nyemission på en halv miljard norska kronor, bara ett halvår efter den förra.
I det tuffa marknadsläget ser just nu Stadium, med sina 190 butiker, ut att klara sig bäst av konkurrenterna. Enligt det senaste bokslutet hade koncernen en omsättning på 7,1 miljarder kronor, vilket innebär en tillväxt på 2,1 procent och en rörelsemarginal på 6,9 procent.
– Det är fortsatt tufft där ute och det kräver en tydlig plan, god flexibilitet och hårt arbete. Stadium har många olika ben att stå på och arbetar ständigt för att utveckla dessa, allt för att bemöta en föränderlig omvärld på bästa möjliga sätt, säger Daniel Löfkvist, operativ chef på Stadium, till Dagens Handel.
Finns det andra utmaningar för sporthandel som ni ser?
– Rent generellt är det oerhört viktigt att man har koll på sina lager, har en stark likviditet och en bra kostnadskontroll. Alla dessa delar är alltid viktiga men just nu kanske viktigare än någonsin. Dessa delar är högt upp på vår fokuslista kommande period och något vi följer löpande genom hela bolaget, fortsätter Daniel Löfkvist.
Sport- och fritidshandeln var också en av de delbranscher i handeln som utvecklades sämst 2022, enligt Svensk Handels rapport ”Läget i handeln 2023”. I fasta priser förlorade segmentet 9,2 procent och i löpande priser 6,4 procent.
Försäljningen minskade med 1,7 procent under andra kvartalet i år, enligt Sportindex från branschorganisationen Svenskt Sportforum. Det innebär det sjätte kvartalet i rad med negativ utveckling.
”Förändrade beteendemönster efter coronapandemins slut i kombination med en kraftigt urholkad köpkraft hos konsumenterna har satt tydliga spår i sporthandelns utveckling, inte minst när det gäller lönsamhet”, skriver HUI i sin konjunkturprognos och konstaterar samtidigt att sport- och fritidshandelns försäljning väntas backa med 3 procent i löpande priser i år.
Men att inte göra något, utan bara konstatera det jobbiga i dagens situation, det löser inget alls. Lars Palmgren, vd SGN Sport Sweden.
Att sporthandeln befinner sig i en svacka är även något som kedjorna inom SGN Sport Sweden märkt av. Försäljningen inom Team Sportia, Sportringen och Bike Nation går dock lite starkare i år jämfört med förra året. Men allt är inte allt frid och fröjd, då lönsamheten är svagare i branschen idag, konstaterar vd Lars Palmgren.
– Mycket av försäljningen i branschen har skapats genom sänkta priser och det skapar såklart sänkta marginaler. Detta gäller inte alla kategorier och inte för alla verksamheter heller. Men om man likväl vill ge sig på en generell bild så är det för svag lönsamhet för att vara sunt över en längre tid, säger Lars Palmgren till Dagens Handel och tillägger:
– Nu utmanas inte lönsamheten enbart genom svagare marginaler utan i allra högsta grad av ökade kostnader, kanske framför allt kopplat till hyra och drift. När detta sker samtidigt så är det självklart att oron finns där för framtiden.
Det svåra läget till trots behövs fortsatt hårt arbete och framtidstro, menar Lars Palmgren. Utifrån respektive förutsättningar kan det till exempel handla om att flytta till nya affärslägen, spetsa kompetensen ytterligare i butik eller skapa den bästa kombinationen av e-handel och fysisk handel.
– Det är dock viktigt, ja direkt avgörande att vi trots ovan beskrivning tror på framtiden och satsar fullt ut på att överträffa konsumentens förväntan när butiken besöks. Jag vet att det finns en urkraft i det lokala entreprenörskapet och det kommer att visa sig vara vår väg till en mer behaglig situation igen. Men att inte göra något, utan bara konstatera det jobbiga i dagens situation, det löser inget alls, säger han.