23948sdkhjf

Sällskapsspel blir årets julklapp

I en tid av krig, oro och ekonomiska svårigheter känner många ett växande behov av att koppla av och umgås med nära och kära, konstaterar HUI.

Sällskapsspelet har utsett till Årets julklapp 2023, enligt HUI som konstaterar att i en tid av krig, oro och ekonomiska svårigheter känner många ett växande behov av att koppla av och umgås med nära och kära.

– Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell, vd på HUI, i ett pressmeddelande.

”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”, lyder årets nominering.

Det är andra året i rad som en orolig omvärld nämns i motiveringen för årets julklapp, som ju förra året blev det hemstickade plagget.

I dag är sällskapsspel inte längre enbart förbehållna hemmiljön, menar HUI. På många restauranger, barer, caféer, arbetsplatser erbjuds möjligheten att delta i frågesporter, quiz eller klassiska brädspel i olika utsträckning. Med AI:s och teknikens framfart de senaste åren finns nu även så kallade ”fygitala” spel, som kombinerar klassiska bräd- och rollspel med digitala inslag. Allt det bidrar ytterligare till valet av årets julklapp.

– Det pågår en ständig utveckling av sällskapsspel. Gamla klassiker fortsätter att vara populära samtidigt som produktutveckling gör spelen fygitala. De är både fysiska och digitala och blandar element från klassiska rollspel, brädspel och digitala spel. Ny teknik som till exempel AI bidrar till en fortsatt produktutveckling, fortsätter Emma Hernell.

Det är 36:e året i rad som HUI utser årets julklapp.

Årets julklapp utses utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas: julklappen ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse samt svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Årets julklapp de senaste tjugo åren:

2022: Hemstickade plagget

2021: Evenemangsbiljetten

2020: Stormköket

2019: Mobillådan

2018: Det återvunna plagget

2017: Elcykeln

2016: VR-glasögonen

2015: Robotdammsugaren

2014: Aktivitetsarmbandet

2013: Råsaftcentrifugen

2012: Hörlurarna

2011: Den färdigpackade matkassen

2010: Surfplattan

2009: Spikmattan

2008: Upplevelsen

2007: GPS-mottagaren

2006: Ljudboken

2005: Ett pokerset

2004: Den platta TV:n

2003: Mössan

Källa: HUI research

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063