Zalando om nya logistiktjänsten Zeos: ”Hjälper till att lösa problem”
Logistik är en helt avgörande del av verksamheten hos den tyska e-handelsjätten Zalando. Det framgår när Dagens Handels systersajt Transportnet besöker Zalandos lager som 2022 byggdes ut från 30 000 kvadratmeter till 48 000 i Brunna, norr om Stockholm.
Lagret i Brunna försörjer den nordiska marknaden. Runt 375 000 paket hanteras varje vecka av cirka 500 medarbetare, fördelade på två skift. Under högsäsong, som till exempel Black Friday eller jul, är runt 1500 medarbetare verksamma här, det berättar Fredrik Gemfors, ansvarig för kontraktslogistik i Norden, CEVA Logistics, som driftar lagret.
– Vi är väldigt stolta över den här platsen, säger Fredrik Gemfors.
Zalando är ett modeföretag, men logistiken är en riktigt viktig del av företagets DNA, säger Neil Bennett, vice vd på Logistics Operations Zalando och tillägger att förbättrad ledtid just nu är högsta prioritet.
– Våra lager är en nyckelkomponent i vårt logistiknätverk. Idag har vi tolv platser i Europa. Detta gör att vi kan leverera snabbt och leverera lokalt. Från vårt svenska center har vi tillgång till Danmark, Norge, Sverige och Finland.
Zalando är naturligtvis ett modeföretag, men logistik är en riktigt viktig del av vårt DNA. Neil Bennett, vice vd på Logistics Operations Zalando SE.
Logistiknätverket är dock inte bara ett viktigt inslag i att betjäna konsumenterna. Det spelar också en avgörande roll i företagets senaste affärsben.
Tidigare i höst lanserade Zalando tjänsten Zeos, där Zalando ska tillhandahålla logistik för andra modemärkens försäljning på olika digitala marknadsplatser samt modeföretagens egna webbsidor.
– Vi har redan över 30 partners anslutna till Zeos, och det är fler på gång. Det visar att vi verkligen hjälper till att lösa ett problem, säger Isabel Rocher, kommersiell direktör för B2B på Zalando.
Vi har redan över 30 partners anslutna till Zeos, och det är fler på gång. Det visar att vi verkligen hjälper till att lösa ett problem. Isabel Rocher, kommersiell direktör för B2B på Zalando.
Lösningen på ett logistikproblem
Konkret fungerar Zeos på så sätt att företagets logistikcenter ska fungera som en form av centrallager för Zalandos kunder inom modebranschen, som i framtiden kan lämna hela lagret i Zalandos händer och fokusera på sin kärnverksamhet.
Därmed menar Zalando sig ha hittat en lösning på ett generellt logistikproblem inom modebranschen, där företag ofta måste dela upp sitt lager i mindre enheter.
– Varje gång ett företag säljer genom en ny kanal måste de dela upp sitt lager. Och om försäljningen på kanalen inte går så bra har man ett problem, förklarar Isabel Rocher.
Det innebär att modeföretaget kan skala upp och skala ner utifrån hur försäljningen går. Man kan alltså ”provtrycka” sin försäljning i till exempel Italien. Fungerar det inte kan man skala ner.

Om Zeos
- Zeos är en förkortning för "Zalando E-commerce Operating System".
Zeos gör det möjligt för varumärken och återförsäljare att effektivt hantera alla sina försäljningskanaler över hela Europa från en enhetlig plattform.
Infrastrukturen för Zeos är Zalandos 12 logistikcenter, samt företagets samarbete med över 40 europeiska transportörer.
Genom Zeos kan modemärken lämna in sitt lager till Zalando som sedan tar hand om lagring och distribution av varorna oavsett vilken kanal de säljs via.
Källa: Zalando
Leveranser som passar marknaden
Zalando kommer även att erbjuda sig att ta hand om leveransen av de varor som lagras i Zalandos nätverk genom Zeos.
Detta ger företagets framtida kunder tillgång till de 40 lokala transportörer som Zalando har avtal med runt om i Europa. Varorna hämtas av Postnord med en elektrifierad fordonsflotta från det svenska logistikcentret.
Enligt Zalando ger de många lokala avtalen den stora fördelen att man enkelt kan anpassa leveransen efter lokala konsumenters preferenser.
– Vissa marknader är till exempel väldigt tidskänsliga. Det gäller till exempel den nordiska marknaden, där det finns många duktiga lokala konkurrenter som kan leverera snabbt. Från vårt nav i Sverige erbjuder vi leverans nästa dag till huvudstäderna i Norden och leveranser samma dag till Stockholm, förklarar Neil Bennett.
Han tillägger att det bara är möjligt med de varor som är vanligast på den skandinaviska marknaden, och därför finns i lager i det svenska logistikcentret.
I Brunna har man byggt ut sorteringssystemet för transportfickor, men i övrigt är lagret relativt manuellt hanterat fortfarande. Niel Bennet berättar att det pågår tre större projekt för automation inom Zalando, bland annat i det största lagret i Rotterdam. Lagret är en riktig bjässe på 140 000 kvadratmeter nära hamnen och betjänar konsumenter i Beneluxländerna, Frankrike, Spanien och Storbritannien. I Polen pågår robotiseringen av plockhanteringen, något Zalando ska gå i mål med i slutet av detta år.
Vissa marknader är till exempel väldigt tidskänsliga. Det gäller till exempel den nordiska marknaden, där det finns många duktiga lokala konkurrenter som kan leverera snabbt. Neil Bennett, vicepræsident hos Logistics Operations Zalando SE.

Flygfrakt förbjudet
Även om Zalando har lagt ut leveranser av varor till olika leverantörer, måste de fortfarande engagera sig i transportdelen av det logistiska upplägget.
Transportleverantörernas koldioxidutsläpp hamnar i slutändan på Zalandos klimaträkenskaper och när Zeos verkligen kommer igång går det vidare till kundernas konton. Därför måste Zalando ta itu med hur de kan sänka koldioxidutsläppen från transporter.
– Vi har ingen egen flotta, så våra leverantörer är avgörande för att vi ska kunna anpassa transporten, säger Neil Bennett.
Han påpekar att man till exempel har elektrifierat körningen mellan företagets svenska logistikcenter och Postnords sorteringsnav.
Vi undviker total flygfrakt. Istället använder vi bara vägtransporter och tåg för att få våra varor till de olika marknaderna. Niel Brennet, vice vd på Logistics Operations Zalando SE.
Ett annat lokalt initiativ är leveranslådorna som Zalando använder i flera europeiska länder. Med dem kan företaget minska körningen, eftersom varorna inte behöver levereras till kundernas ytterdörr.
På ett lite mer generellt plan har företaget tagit ett principiellt beslut och valt att slopa den mest förorenande transportformen av dem alla:
– Vi undviker total flygfrakt. Istället använder vi bara vägtransporter och järnväg för att få våra varor till de olika marknaderna, säger Neil Bennett.