23948sdkhjf

Sjunkande priser i handeln i januari – några kategorier ökade

Reorna i januari påverkade prisutvecklingen på många håll. 

Flera kategorier inom handeln upplevde en så kallad deflation i januari jämfört med månaden innan. Något som beror på de reor som brukar prägla inledningen på året. Det framgår av ny statisk från Statistiska centralbyrån. 

Bland annat sjönk klädpriserna med 8,3 procent under januari i år, enligt måttet KPI. Under ett år, januari 2023 till januari i år, har priserna däremot ökat med 6,7 procent. Priset på skor minskade med 3,8 procent i januari medan priset i årstakt ökade med 2,3 procent. 

Samma trend märks även på möbler, vitvaror, hushållsutrustning, läkemedel, bilar verktyg och elartiklar. Även de kategorierna sjönk i pris under januari men har stigit sett till utvecklingen över 12 månader. 

De kategorier som bryter mot mallen är hushållstextilier, cyklar och motorcyklar. De två förstnämnda kategorin har sjunkit både i januari och över helåret, med 4,8 respektive 2,6 procent i januari och 3,3 respektive 4,8 procent över helåret. Motorcyklar ökade i pris med 1,1 procent både i januari och sett över helåret. 

Den totala inflationstakten, som inbegriper varor och tjänster, ökade i januari till 5,4 procent.

Månadsförändringen i januari påverkades framför allt av säsongsnormala prissänkningar på kläder, flygresor utomlands och paketresor, skriver SCB i en kommentar. Även priserna på drivmedel sjönk medan prissänkningarna motverkades av bland annat högre boendekostnaderna.

Läs mer om: KPI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094