23948sdkhjf

Snusk, fusk och råttgift

Livsmedelsverket genomför dubbelt så många inspektioner i livsmedelsbutikerna i år. Hittills är resultatet nedslående.

När en tredjedel av Livsmedelsverkets inspektioner i dagligvarubutiker genomförts kan man konstatera att det fortfarande finns stora brister. Fusk med märkning, slarv och bristande hygien är vanliga fel som uppmärksammats. Några hårresande exempel är köttfärs och kyckling som oemballerat förvarats tillsammans, råttgift i farligt nära livsmedel och lokaler där skadedjur fritt rör sig genom väggarna. - Kraven som finns i livsmedelslagstiftningen är på inget sätt orimliga. Det vi kan konstatera efter de inspektioner som hittills är gjorda är att handlarna ännu inte tar sitt ansvar för livsmedelshanteringen, säger Niklas Ekman, statsinspektör vid Livsmedelsverket till Upsala Nya Tidning. Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är väl medveten om problemet. — Problemet i butikerna är väldigt allvarligt. Det är inte på något sätt godtagbart att reglerna ännu inte följs, säger Hélène Arrenfeldt, samordnare för produktsäkerhet vid Svensk Daligvaruhandel. I maj träffas Livsmedelsverket och Svensk Dagligvaruhandel för att ta fram en vägledning till handlare om hur de kan förbättra den egna kontrollen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234