23948sdkhjf

Nu granskar EU en ny nyckelhålsmärkning…

En ny nyckelhålsmärkning kan sätta fart på försäljningen av hälsosamma varor.

Den 21 februari ska EU-kommissionen och övriga medlemsstater lämna sina första synpunkter på Livsmedelsverkets förslag på nya skärpta regler för märkningen. Förslaget innebär hårdare regler för vissa produktgrupper och även helt nya kriterier. – Flera nya livsmedelsgrupper ska kunna få nyckelhålsmärkning, som magert kött, fisk med nyttig fettkvalitet och frukt och grönt. Men på glass föreslås märkningen försvinna, säger Anita Laser Reuterswärd, handläggare för nyckelhålet på Livsmedelsverket och teknologie doktor i näringslära. De nya nyckelhålsmärkta produkterna ska bättre stämma överens med svenska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets övriga kostrekommendationer. Produkterna ska innehålla en bra sammansättning av fett, socker, salt och kostfiber. Syftet med den nya märkningen är att göra det enklare för konsumenten att välja nyttigare produkter. Tidigare signalerade märkningen bra val inom produktgruppen, men många konsumenter uppfattar att märkningen visar att produkten är nyttig i största allmänhet. – Det övergripande kommer att bli att det är hälsosamma och nyttiga livsmedel som är nyckelhålsmärkta, säger Anita Laser Reuterswärd. På EU-nivå diskuteras en ny förordning som reglerar vad som får sägas om nyttig mat på förpackningar och i annonser. Det kan innebära att det dröjer innan den nya nyckelhålsmärkningen kan börja tillämpas. – Kommer det ett första besked den 21 februari ska vi försöka få det att träda i kraft så fort som möjligt, men det kan också dra ut på tiden. Frågan för EU är om det ska finnas kvar olika nationella symboler, som när det gäller miljömärkta varor, eller om det ska bli en gemensam EU-märkning för hälsosam mat. Kan nyckelhålsmärkningen försvinna? – Det är upp till kommissionen att bestämma. I England diskuteras nu ett symbolsystem med färgkoder, traffic light-system, som vi i Sverige hade uppe till diskussion 1983, säger Anita Laser Reuterswärd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078