23948sdkhjf

Svenska livsmedel slår exportrekord

Exporten av svenska livsmedel går bättre än någonsin. I år väntas värdet av den svenska exporten passera 40 miljarder kronor.

Den svenska produktivitetstillväxten inom livsmedelsindustrin är härmed den högsta inom Europa, Nordamerika och Japan. Det skriver Göteborgs-Posten och hänvisar till en undersökning från det amerikanska konsultföretaget McKinsey. Mellan 1990 och 2003 ökade produktiviteten med drygt tre procent per år, där slår bara USA och Danmark Sverige på fingrarna i procentuell ökning. Ökningen av exporten innebär också att avståndet mellan importerade och exporetade livsmedel krymper, men importvärdet är ännu större än exportvärdet. McKinsey uppmanar bland annat svenska företag att ta fram starka varumärken som Santa Maria Tex Mex och efterrätter från Almondy. Konsultfirman säger också att det hårt kritiserade emv-segmentet inte alls är dåligt. Emv innebär en stor möjlighet för företag att ta kontroll över sina utgifter och att driva på förbättringarna vid produktion. En inte lika positiv baksida är dock att samtidigt som den svenska produktiviteten blivit bättre har också antalet arbetstillfällen minskat, i år försvinner troligen 1 500 arbetstillfällen i Sverige bara inom livsmedelsindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078