23948sdkhjf

Allt fler larm om farliga livsmedel i våra butiker

Larm om farliga livsmedel blir allt vanligare. Under förra året anmäldes tio gånger fler farliga livsmedel än år 1999.

Enligt en ny rapport från EU-kommissionen har antalet varningar om hälsofarliga livsmedel ökat kraftigt. År 1999 inkom det 698 varningar om farliga livsmedel, år 2005 var antalet varningar i 6 897. Det är RASFF, The Rapid Alert System for Food and Feed, som presenterar rapporten. Framför allt var det rester av mögelgifter som var vanligt i de varningar som utfärdades under 2005. Men även dioxiner, spår av läkemedel, olaglig användning av färgämnen, dålig mikrobiologisk kvalitet på färska örter och kryddor och salmonella i färskt kött var vanliga orsaker till varningar om hälsofaror med livsmedel under förra året. RASFF är EU-ländernas gemensamma varningssystem för att snabbt kunna varna om skadliga eller olämpliga livsmedel som importerats inom EU-länderna till ett annat, eller förs in från ett land utanför EU. Men det är inte så att livsmedlen blivit mindre säkra, tvärtom har livsmedlen blivit säkrare. Istället är en av de stora orsakerna till ökningen att fler länder har anslutit sig till RASFF-nätverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062